Brinemo za okoliš
potr

Potrošači u BiH upućuju sve veći broj žalbi

13.03.2018
SARAJEVO, 13. mart 2018

Potrošači u Bosni i Hercegovinu upućuju sve veći broj žalbi na, uglavnom, ekonomske usluge - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća za zaštitu potrošača BiH.

Sjednica je održana u povodu Svjetskog dana prava potrošača, a Šarović je novinarima rekao da se broj prigovora sve više povećava.

- Ovo je alarm za cijelo društvo da se zaštita potrošača mora podići na viši nivo - istakao je Šarović.

Podsjetio je da je zakon u ovoj oblasti ranije donesen, ali da je bez obzira na to uporište, stanje zaštite potrošača nezadovoljavajuće. 

Naglasio je da je potrebna radikalna promjena da bi se zaštita potrošača u BiH barem približavala standardima Evropske unije.

- Zakon o zaštiti potrošača koji smo donijeli prije 12 godina je jedan od prvih reformskih zakona u BiH - podsjetio je Šarović.

Predsjednik Udruženja ''Futura'' koje se bavi zaštitom potrošača, Marin Bago, istakao je da se mora poboljšati pozicija potrošača u svim sektorima, jer se radi o dimaničnoj oblasti.

- Potrošači postaju sve svjesniji svojih prava i to im se mora omogućiti - kazao je Bago.

Istakao je i problem različitih prava u dva bh. entiteta zbog zakona koji se godinama nije prilagođavao. Dodao je da se postojeći zakon mora poboljšati, a da je na današnjoj sjednici izražena volja za tim korakom.

Svjetski dan prava potrošača u svijetu se obilježava 35 godina na 15. mart, a u BiH od donošenja zakonskog okvira od 2006. godine.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

SBF