Brinemo za okoliš
voj

S područja TK od 2013. do 2017. iselilo oko 19.000 osoba

13.03.2018
TUZLA, 13. mart 2018

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u periodu od 2013. do 2017. godine s područja Tuzlanskog kantona odselilo je 19.048 osoba, od kojih je 8.669 mladih u dobi između 18 i 30 godina - izjavila je danas na konferenciji za medije ministrica za kulturu, sport i mlade TK Slavena Vojinović govoreći o Informaciji o problemu odlaska građana s prostora TK s prijedlogom mjera koju je kantonalna vlada danas usvojila.

Vojinović je pojasnila da navedeni podaci govore o internim migracijama unutar države, kao i u inostranstvo.

Cilj izrade ove informacije je, navodi, osim da se sagleda problem odlaska građana i taj da se utvrde smjernice i mjere za provođenje aktivnosti, koje će doprinijeti da se ovaj negativni trend suzbije, te da se građani koliko je moguće zadrže na području TK i BiH.

-Analizom dobijenih podataka uočeno je da ne postoje pouzdani podaci koji dokazuju koji je to procenat građana koji se odselio u inostranstvo - rekla je Vojinović, dodajući da je u Informaciji dat pregled i analiza dostupnih podataka koji potvrđuju i ukazuju na problematiku iseljevanja građana u inostranstvo.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova TK, ukupan broj odjava prebivališta građana s područja TK u periodu od 2013. do 2017. godine je 8.479, od čega je 4.359 mladih starosne dobi između 18 i 30 godina.

Vojinović ističe da je problem iseljavanja građana sistemski problem koji muči ne samo BiH, već i region i neke države EU.

-Svjesni smo da građani nisu zadovoljni dinamikom napretka, ali ono što ohrabruje je činjenica da je prvi put za posljednjih 10 godina veći broj zaposlenih od nezaposlenih u TK - kaže ona.

Po njenim riječima, nastavit će se s provedbom reformi i obaveza koje su propisane sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji EU i BiH, te poštovanje obaveza koje su definisane zakonom o mladima FBiH.

Nužno je i usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada, osiguravanje prilika za zapošljavanje, unapređenje politike stambenog zbrinjavanja mladih.

Informacija o problemu odlaska građana s prostora TK s prijedlogom mjera bit će upućena u skupštinsku proceduru.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

SBF