Brinemo za okoliš
mak

Hrvatska glavni zagovaratelj članstva Makedonije u EU i NATO - ministrica

13.03.2018
ZAGREB, 13. mart 2018

Hrvatska će ostati glavni zagovaratelj pristupanja Makedonije euroatlantskim integracijama, poručila je u utorak ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u Skoplju nakon susreta s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

 "Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji" oko pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu, rekla je Pejčinović Burić, podsjetivši da je Hrvatska najprisutnija članica EU-a u Makedoniji što se tiče razmjene znanja, te da je hrvatsko veleposlanstvo kontakt točka Sjevernoatlantskog pakta u Skoplju, za što se prijavila i za idući trogodišnji ciklus.

 "Proces pristupanja postaje sve složeniji, a mi smo zadnji ušli u EU. Uvijek je najbolje učiti od posljednjih članova jer su njihova znanja najsvježija i najprilagođenija", rekla je ministrica koja je u dvodnevnom posjetu Makedoniji i koja se u utorak sastala i s premijerom Zoranom Zaevom, a susrest će se i s predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem.

 Ponovila je kako makedonska vlada ima potporu Hrvatske u donošenju reformi koje su "ključ svakog napretka na putu prema euroatlantskim integracijama", te da Hrvatska ostaje glavni zagovaratelj njezinog pristupanja tim savezima.

 Hrvatska ministrica je pozdravila napore Makedonije i Grčke oko rješavanja spora koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Europskoj uniji, javila je Hina.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

SBF