Brinemo za okoliš
arf

Sirijska vojska nastavlja bombardiranje u Istočnoj Guti, iz Afrina bježe civili

13.03.2018
DUMA,13.mart 2018

Sirijski režim je u ponedjeljak bombardirao pobunjenička uporišta u Istočnoj Guti, 23. dana žestoke ofanzive koja je UN-ove diplomate nagnala da ponovo zatraže prekid krvoprolića.

Premda je jačina bombardiranja iz zraka i artiljerije nešto manja, snage predsjednika Bašara al Asada uz pomoć saveznika Rusije već više od tri sedmice i dalje svakodnevno bombardiraju nekoliko mjesta u pobunjeničkoj enklavi koja je raskomadana i pod opsadom.

Na drugoj fronti zamršenog sirijskog rata koji 15. marta ulazi u svoju osmu godinu, stotine civila bježe iz kurdskog uporišta Afrina, na sjeverozapadu Sirije, pred napredovanjem turske vojske koja je na ulazu u grad. U Istočnoj Guti je poginulo 1.170 civila, među njima 241 dijete, a više od 4.400 je ranjeno od početka žestoke zračne kampanje 18. februara za kojom je uslijedila kopnena ofanziva radi osvajanja zadnjeg pobunjeničkog uporišta na vratima Damaska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

Gorenje