Okoliš
lon

London traži 'kredibilan odgovor' Moskve zbog trovanja Skripala i njegove ćerke

13.03.2018
LONDON, 13. mart 2018

Moskva će morati objasniti zašto je nervni otrov ruske proizvodnje korišten u napadu na bivšeg obavještajca Sergeja Skripala i njegovu kćerku, izjavila je britanska premijerka Theresa May, prenosi BBC.

Tenzije između Londona i Moskve su porasle nakon napada na ruskog obavještajca koji je bio optužen za izdaju i našao je utočište u Velikoj Britaniji. May je rekla da je velika vjerovatnoća da iza napada stoji Rusija.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je rekao da se radi o "nečuvenom aktu", koji je očito došao iz Rusije i koji mora imati "ozbiljne posljedice". Moskva je optužbe nazvala neosnovanim.

May je rekla da korišten otrov Novichok, vojni nervni agens proizveden u Rusiji.

-Ili je riječ o direktnom djelu ruske države protiv Velike Britanije, ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad potencijalno katastrofalno opasnim nervnim otrovom i dozvolila da dođe u tuđe ruke - rekla je May.

Istakla je da je ruski ambasador pozvan na razgovor kako bi „objasnio koja je od ovih mogućnosti tačna“.

Navela je da ukoliko danas ne bude „kredibilnog odgovora“, Velika Britanija će zaključiti da je bilo riječ o „nezakonitoj upotrebi sile od strane Moskve“. May je zaključila kako je London spreman za mnogo šire mjere protiv Rusije, zbog „opasnog čina koji je ugrozio živote nevinih“.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

SBF