Brinemo za okoliš
dan

Dogodilo se na današnji dan

13.03.2018
Dogodilo se na današnji dan 

1325. – Osnovan je Tenočtitlan, prijestonica Asteškog carstva.

1781. – Engleski astronom njemačkog porijekla William Herschel otkrio je Uran, sedmu planetu Sunčevog sistema.

1848. – Dan poslije masovnih demonstracija u Beču, pao je policijsko-apsolutistički režim kancelara Klemensa Metternicha. Kancelar je pobjegao u Veliku Britaniju, a hiljadama gnjevnih Bečlija koje su opkolile dvor car Ferdinand Prvi je obećao ustav.

1881. – Članovi tajnog revolucionarnog udruženja “Narodna volja” ubili su ruskog cara Aleksandra Drugog Nikolajeviča Romanova. Tokom vladavine, 1861. je oslobodio seljake feudalnih obaveza, proveo je buržoaske reforme, reorganizovao sudstvo, upravu i vojsku i proširio državu osvajanjem Kirgizije, Turkmenije, Uzbekistana i dijelova Kavkaza. Progonio je nosioce naprednih ideja. Naslijedio ga je sin Aleksandar Treći, koji je vladao sličnim metodama.

1895. – U New Yorku je izgorjela laboratorija pronalazača Nikole Tesle i tako je nestala ogromna naučna baština koju je on godinama stvarao.

1938. – U Francuskoj je socijalista Leon Blum formirao vladu Narodnog fronta.

1946. – Snage jugoslovenske službe Državne bezbjednosti uhapsile su u selu Repuševići ratnog zločinca i domaćeg izdajnika, Dragoljuba Mihailovića Dražu, komandanta četničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

1954. – Viet Minh snage pod vodstvom Vo Nguyen Giapa pokrenule su masivnu artiljerijsku baražu na francusku vojsku čime su započeli bitku kod Dien Bien Phua, završnu bitku u Prvom indokineskom ratu.

1972. – Velika Britanija i Kina su se saglasile da razmijene ambasadore, 22 godine pošto je London prvi priznao vladu u Pekingu, a Britanci su ukinuli konzulat na Tajvanu.

1975. – Umro je južnoslavenski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, doktorirao istoriju u Gracu 1924. djelom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. 

1986. – Kosmonauti Vladimir Solovjov i Leonid Kizim postali su prvi članovi posade sovjetske kosmičke stanice “Mir”.

1990. – Sovjetski parlament izglasao je okončanje 72-godišnjeg monopola na vlast Komunističke partije.

2013. – Nakon dvodnevne konklave u Vatikanu argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, papinskim imenom Franjo, izabran za novog papu.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

SBF