Brinemo za okoliš
mog

Mogherini: EU se neće umoriti u pomaganju Ukrajini

12.03.2018
KIJEV, 12. mart 2018

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost rekla je danas da se Brisel neće umoriti u pomaganju Ukrajini, niti u produženju sankcija prema Rusiji ili finansijskoj podršci, javlja Reuters.

Ukrajinski premijer Volodymyr Groysman dočekao je Mogherini u Kijevu.

Ona je poručila da očekuje od vlasti da urade više u borbi protiv korupcije te da ispune preporuke Venecijanske komisije. 

Istakla je da je Ukrajina imala impresivan napredak u ključnim reformama, ali da je potrebno nastaviti proces. EU se sprema plasirati prvu tranšu finansijskog paketa vrijednog milijardu eura, do kraja godine, ali se čeka usaglašavanje svih uvjeta.

- Nećemo se umoriti jer smo vidjeli rezultate - rekla je Mogherini nakon sastanka sa predsjednikom Ukrajine Petro Poroshenkom.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

Gorenje