Okoliš
zat

Predložen pritvor za Hasanbašića, osumnjičen za teško ubistvo u pokušaju

12.03.2018
BANJA LUKA, 12.mart 2018

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u RS-u uputit će danas sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mustafe Hasanbašića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, potvrđeno je za Fenu u ovom tužilaštvu.

Hasanbašić se tereti i za krivična djela  prinuda, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga.

Za ovom osobom, koja je bila u bjekstvu, raspisana je ranije potraga, radi daljeg izdržavanja kazne u KPZ-u Zenica.

Nakon što su ga policajci, 9.marta ove godine u naselju Orašje, na području grada Doboja, prepoznali s potjernice policije Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, Hasanbašić je na njih pucao iz vatrenog oružja. Uspio je potom pobjeći sa mjesta događaja i ukradnim taxi vozilom nastavio bijeg, a uhapšen je jučer na području općine Maglaj.

Republički javni tužilac će za Hasanbašića predložiti mjeru pritvora zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikirivače, kao i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Pritvor će biti predložen i zbog činjenice da bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo rezultirati  stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Hasanbašić je početkom marta 2007. godine, nakon što je preinačena prvostepena presuda Vrhovnog suda FBiH, osuđen sa osam na sedam godina zatvora zbog razbojništva i ubistva.

On je 1997. godine u Cirihu u Švicarskoj ubio Italijana Giuseppea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao. Uhapšen je u BiH 2000. godine i prvobitno osuđen na četrnaest godina, da bi Vrhovni sud, po pisanju medija u BiH, preinačio kaznu na dvanaest godina.

U petoj godini izvršenja kazne u KPZ Zenica, obnovljen je postupak na zahtjev odbrane i Hasanbašić je osuđen na osam godina zatvora, ali je pobjegao u pauzi prije izricanja kazne.

U KPZ-u u Zenici je odslužio dvije godine zatvora.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pol
Aktivirana eksplozivna naprava u sarajevskom naselju Dobrinja
21.03.2018

U sarajevskom naselju Dobrinja u ulici Sulejmana Filipovića, općina Novi Grad Sarajevo, bačena je i aktivirana nepoznata eksplozivna naprava.

zatvor
START U POSJETI ŽENSKOM ZATVORU U TUZLI: Razbojništvo sam počinila jer mi je dijete bilo bolesno
18.03.2018

Dvadesetsedmogodišnja S. K. prva ulazi. Pristojna je i smirena. Želi da razgovara, ali da joj se na fotografiji koju ćemo objaviti ne vidi lice. U zatvor je stigla početkom prošlog decembra. Osuđena je na godinu dana zbog nasilja u porodici, tačnije

sar
Dva maloljetnika lakše povrijeđena u sinoćnjoj pucnjavi u centru Sarajeva
16.03.2018

Naime, u četvrtak u 18.50 sati obaviještena je Druga policijska uprava (PU) da je u ulici Maršala Tita, općina Centar, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Gorenje