Brinemo za okoliš
ds

Potpisan protokol za bolju suradnju BiH i Makedonije u oblasti obrazovanja

12.03.2018
SARAJEVO, 12. mart 2018

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica obrazovanja i nauke Republike Makedonije Renata Deskoska potpisali su danas u Skoplju Protokol o suradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije s ciljem razvijanja i unapređenja suradnje u oblasti obrazovanja između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije.

Protokol bi trebalo da omogući bolju suradnju dvije države u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

- Predviđeno je da učenici, državljani jedne od država potpisnica protokola koji žive na teritoriji druge države, imaju pravo da idu u osnovnu školu i da se pripremaju za osnovnu školu pod istim uvjetima kao i državljani države na čijoj teritoriji žive. Također državljani BiH i Makedonije moći će da upisuju srednje i visoko obrazovanje pod istim uvjetima koji vrijede za domaće stanovništvo – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Protokol predviđa, u pogledu plaćanja školarine za visoko obrazovanje, jednake uvjete kao i za domaće studente u BiH i Makedoniji.

- Bosna i Hercegovina i Republika Makedonija podržavat će uvođenje zajedničkih postdiplomskih studija između zainteresiranih visokoškolskih ustanova u oblastima koje su od zajedničkog interesa. Predviđena je razmjena iskustava u reformi odgojno-obrazovnih sistema kao dijela procesa pridruživanja Evropskoj uniji. U tom smislu, dvije države naročito će podržavati međusobnu suradnju u oblasti visokog obrazovanja u okviru multilateralnih programa Evropske unije i Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS) - navodi se.

Protokol se odnosi na pet studijskih godina, počevši od 2018/19., zaključno sa 2022/23. školskom godinom.

Ministar Adil Osmanović u Skoplju boravi u okviru posjete delegacije Vijeća ministara BiH Vladi Republike Makedonije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

škola
Richmond Park Schools u BiH:Britansko iskustvo i najviši obrazovni standardi
22.03.2018

Nasljeđujući škole od organizacije Global Education, Stirling Education sa sobom donosi značajno iskustvo britanskog obrazovanja kako bi pomogli isporučivati najviše obrazovne standarde, istovremeno usvajajući najbolje prakse iz Velike Britanije.

sn
U Bosni sutra snijeg, a u Hercegovini kiša i snijeg
22.03.2018

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Tokom dana padavine slabe i u večernjim satima prestaju. Temperatura zraka između -4 i 0 stepeni.

euf
EUFOR će snimke iz zraka ustupiti BHMAC-u
22.03.2018

Snimke geografskih područja u BiH upotrebljavat će Centar za uklanjanje mina za realizaciju projekta “Državna procjena minski sumnjive površine u BiH 2018.-2019.” koji finansira Evropska unija.

SBF