Brinemo za okoliš
orl

Planinarsko društvo 'Orlova stina' organizira prvu opću planinarsku školu

12.03.2018


TOMISLAVGRAD, 12. mart 2018

Planinarsko društvo "Orlova stina" iz Tomislavgrada organizira opću planinarsku školu koja će omogućiti polaznicima da steknu znanja i vještine potrebne za uspješno i sigurno planinarenje.

Kako je za Fenu kazao predsjednik tog društva Ante Vukadin, opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara u okviru kojeg polaznici stječu znanja o kretanju i boravku u planini, opasnostima u planini, prvoj pomoći, upoznaju se s tehničkom opremom.

Završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, vodičke).

- Planinarska škola namijenjena je svima koji žele početi planinariti, a nemaju previše znanja i iskustva, ali i planinarima s iskustvom koji žele proširiti svoje znanje i vještine - kazao je Vukadin.

Istaknuo je da ce predavači u školi biti iskusni planinari i gorski spašavatelji te stručnjaci iz područja speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije.

Planinarska škola podijeljena je u dvije cjeline: teorijski dio i praktični dio u okviru kojeg su predviđeni izleti i vježbe na planinama u okolini Tomislavgrada.

Teme koje će se obrađivati u školi propisane su pravilnikom Planinarskog saveza Herceg Bosne o osposobljavanju planinarskih kadrova.

Po završetku škole polaznici će pristupiti ispitu, a nakon uspješno položenog ispita polaznik dobiva diplomu Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Osnovni preduvjeti za pohađanje planinarske škole je navršenih 16 godina starosti (za maloljetne polaznike potrebna je pisana suglasnost roditelja) te dobro psihičko i fizičko zdravlje.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

škola
Richmond Park Schools u BiH:Britansko iskustvo i najviši obrazovni standardi
22.03.2018

Nasljeđujući škole od organizacije Global Education, Stirling Education sa sobom donosi značajno iskustvo britanskog obrazovanja kako bi pomogli isporučivati najviše obrazovne standarde, istovremeno usvajajući najbolje prakse iz Velike Britanije.

sn
U Bosni sutra snijeg, a u Hercegovini kiša i snijeg
22.03.2018

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Tokom dana padavine slabe i u večernjim satima prestaju. Temperatura zraka između -4 i 0 stepeni.

euf
EUFOR će snimke iz zraka ustupiti BHMAC-u
22.03.2018

Snimke geografskih područja u BiH upotrebljavat će Centar za uklanjanje mina za realizaciju projekta “Državna procjena minski sumnjive površine u BiH 2018.-2019.” koji finansira Evropska unija.

SBF