Brinemo za okoliš
cel

Trump objavio tarife na uvoz čelika i aluminija

09.03.2018
WASHINGTON, 9. mart 2018

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je njegov potez na uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminija neophodan za zaštitu američke industrije "ugrožene  agresivnom vanjskotrgovinskom praksom. To je istinski napad na našu zemlju", tvrdi američki čelnik.

On je naredio uvođenje novih oštrih tarifa na uvoz tih metala u SAD.

Američki predsjednik je kazao da je izuzeo Kanadu i Meksiko kao "posebne slučajeve" tokom pregovora o promjenama u Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi.

Nove tarife će stupiti na snagu za 15 dana, dok će američki susjedi biti pošteđeni na neodređeno vrijeme "kako bismo vidjeli možemo li postići sporazum", kazao je Trump.

On je predložio na ranijem sastanku svoje administracije da bi Australija i "druge zemlje" mogli biti pošteđeni, u pomaku koji bi mogao ublažiti posljedice po međunarodnu trgovinu nakon prijetnji odmazdom američkih trgovinskih partnera, prenosi Associated Press.
 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

Gorenje