Brinemo za okoliš
tr

Evropski komesar Moscovici: Imamo 'arsenal odgovora' na Trumpove carine

09.03.2018
PARIS, 9. mart 2018

Evropa želi izbjeći trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog njihove namjere da uvedu carine na uvoz željeza i aluminija, rekao je Pierre Moscovici, komesar EU za vanjske poslove.

Međutim, on je rekao da Unija priprema kontra mjere "za svaki slučaj“.

Očekuje se da će Trump potpisati predsjedničku uredbu kojom uvodi više carine danas, ali je moguće da će, zbog pravni procedura to biti odgođeno. 

- Ako Donald Trump uvede te mjere, mi imamo cijeli arsenal odgovora na raspologanju – rekao je Moscovici.

Među mjerama koje je naveo je uvođenje carina na uvoz naradži iz SAD-a, zatim duhana ili alkoholnih pića. EU bi se mogla žaliti i Svjetskog trgovinskoj organizaciji, naveo je.

- Moramo prihvatiti činjenicu da svijet postaje mjesto u kojem se svako brine za sebe - zaključio je, ističući da želi da partneri iz SAD-a shvate da je uvođenje carina štetno i za jedne i za druge.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

SBF