Okoliš
kin

Četiri velika međunarodna događaja ove godine u Kini

08.03.2018
PEKING, 8. mart 2018

Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yi na marginama godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (NPC) najavio je četiri glavna događaja koja će ove godine biti održana u Kini, prenosi Xinhua.

Na južnom kineskom otoku i provinciji Hainan u aprilu će biti godišnja konferencija Boao foruma, koji okuplja lidere iz vladinog, nevladinog, biznis sektora te predstavnike akademije iz cijele Azije, a ovogodišnja tema bit će reforme i otvaranje.

Potom dolazi samit Šangajske organizacije za saradnju (Shanghai Cooperation Organization Summit). Tema ovogodišnjeg sastanka organizacije u kojoj je pored Kine i Rusije još šest azijskih država te dvocifren broj zemalja koje u različitim formama učestvuju, je "Duh šangaja".

Forum Kinesko-afričke saradnje, koji okuplja skoro sve afričke države i koji postoji od 2012., bit će upriličen u Pekingu sa fokusom na Inicijativu "Pojas i put".

Na koncu, u novembru će u Šangaju biti održana Prva međunarodna uvozna izložba (First International Import Expo) s fokusom na dalje otvaranje tržišta.

U Kini se u martu tradicionalno održavaju "Dva zasjedanja", Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) te Svekineskog narodnog sabora (NPC), najvišeg zakonodavnog tijela države.

Ovogodišnji NPC je još značajniji jer dolazi nakon prošlogodišnjeg 19.Kongresa Komunističke partije Kine (CPC) na kojem je izabrano partijsko rukovodstvo. NPC će pored izbora najviših državnih dužnosnika razmatrati i osnovna društveno-politička i ekonomska kretanja Kine u narednom petogodišnjem periodu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

SBF