Okoliš
bl

Zimska sezona na Blidinju dobra, očekuje se još bolja ljetna

05.03.2018
MOSTAR, 5. mart 2018

Direktor Parka prirode "Blidinje" Zdravko Kutle u razgovoru za Fenu kazao je kako zimska sezona na Blidinju protječe dobro, no ističe kako su još veća očekivanja vezana za ljetno razdoblje s obzirom na veliki pomak u turističkoj ponudi.

Naveo je kako se u suradnji s međunarodnim organizacijama planiraju ljetne biciklističke i konjske utrke, zatim otvaranje info pulta u slamarici, kao i otvaranje trgovine s domaćim proizvodima.

- U tijeku su pripreme da Blidinje budu ljetna destinacija koja će pružati i usluge zdravstvenog turizma. Namjeravamo napraviti antialergijski program za djecu koja pate od alergija - istaknuo je Kutle.

Po njegovim riječima, vikendom se teško može naći slobodno mjesto u "Hajdučkim vrletima" na Blidinju, ako ga ranije niste rezervirali, što je velika promjena u odnosu na prije, a tomu su doprinijele međunarodne organizacije bredniranjem Dinarida, pa tako i Blidinja.

Na pitanje jesu li se riješili problemi financiranja Parka prirode "Blidinje", Kutle navodi kako taj problem i dalje postoji.

- Osnivači Parka prirode Blidinje su tri županije, i to Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska, a mi od naših osnivača dobivamo vrlo malo novca. Od HNŽ-a dobijemo 4600 maraka mjesečno, od ZHŽ-a i HBŽ-a ništa - kazao je Kutle, dodavši kako su zbog toga primorani "krpati se" kroz projekte međunarodnih organizacija za razvoj Blidinja.

Naglasio je kako je veliki pomak napravljen po pitanju starih dugova.

- Od federalne vlade dobili smo 180.000 maraka za neplaćene doprinose, a ostale dugove smo riješili prodajom restorana. Jedino nam još ostaje neplaćena struja iz 2010. godine i jedna pozajmica od 250 tisuća maraka, koja je došla preko Vrhovnog suda, i to nam je još kost u grlu - pojasnio je Kutle.

Na pitanje je li Park prirode "Blidinje" ugrožen zbog slabog dotoka financijskih sredstava, Kulte navodi kako se radi na novom zakonu o Parku prirode Blidinje prema kojem bi vlasnici vikendica bili obvezni plaćati određeni mjesečni iznos čime bi se riješio problem financiranja Parka prirode, čišćenje snijega, vatrogasne zaštite i odvoza smeća.

Kulte je ocijenio kako Park prirode "Blidinje" ima budućnost ako se usvoji spomenuti zakon.

Vezano za prometnu povezanost, Kutle je kazao kako će se u proljeće asfaltirati 1200 metara od Tomislavgrada prema Blidinju.

- Bio je dogovor da se napravi cesta i iz pravca Mostara, tako da mislim da makadama neće biti - istaknuo je Kutle.

Kao novitet na Bladinju Kutle je istaknuo trajnu policijsku postaju koja će se nalaziti u bivšoj kućici HVO-a, te da će se u postaji izmjenjivati policajci iz tri županije (Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske).

- Doći će do normalnog funkcioniranja reda i onda ne bi trebalo biti obijanja vikendica i krivolova. To je sve pomak prema onom da Blidinje postane sustav, a ne da ovisi od jednog čovjeka - kazao je Kutle.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

gl
Gluhić u Petrovcu otvorio regionalnu konferenciju o poduzetništvu u turizmu
22.03.2018

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić otvorio je regionalnu konferenciju o preduzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koja se održava u Petrovcu.

zen
Tradicionalna zenička 'čimburijada u bijelom'
21.03.2018

Održano je Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju 'zeničkog čimbura', oko stotinu učesnika sudjelovalo je na tradicionalnoj "Eko rafting regati".

list
Međunarodni sajam turizma i ekologije 'LIST 2018' od 3. do 5. maja u Lukavcu
21.03.2018

Prezentacija vina, kako domaćih tako i iz regije, okupit će znatan broj poznatih vinarija ali i ponuditi novosti iz te oblasti.

Gorenje