Brinemo za okoliš
svi

Zapadne banke se utrkuju za učešće u kineskoj inicijativi 'Pojas i put'

28.02.2018
BEIJING, 28. feb 2018

Zapadne banke se utrkuju da postanu dio projekta „Pojas i put“ kojim Kina želi oživjeti drevni put svile i napraviti novi pojas snažne infraskture i ekonomski razvoj, javlja agencija Xinhua.

Britanske i američke banke, među kojima su Citigroup, HSBC i Standard Chartered, traže šansu da učestvuju u projektu koji je najavio kineski predsjednik Xi Jinping.

Prema infomacijama Financial Timesa, velike banke su održale konferenciju o toj inicijativi i imenovale najviše pozicionirane bankare da koordiniraju pristup budućim poslovnim i infrastrukturnim aktivnostima.

Standard Chartered je preuzeo vodeću ulogu u namjeri da kroz nju ostvari ciljani rast, a banka je do sada dobila 20 poslova vezanih za inicijativu, među kojima su projekti u Bangladešu i Šri Lanki.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

Gorenje