Brinemo za okoliš
mer

DW - Koliko će pojeftiniti njemački dizelaši?

28.02.2018
BONN, 28. feb 2018

Savezni upravni sud u Leipzigu je presudio da gradovi u Njemačkoj mogu zabraniti vožnju dizelašima zbog toga što prekomjerno zagađuju zrak. 

Broj registracija novih vozila s dizel-motorima kontinuirano opada. U Njemačkoj je 1.1.2017. bilo registrirano oko 45 miliona  automobila. Dvije trećine od toga su bili benzinci, a jedna trećina dizelaši.

Broj vozila s alternativnim pogonima poput hibrida ili e-auta je gotovo zanemariv.

Skandal s "prljavim dizel-motorima i manipulacijama testova" ima već i prve, ozbiljne posljedice. Povjerenje u automobile „Made in Germany" opada, javlja Deutsche Welle.

Nešto više od pola građana (57 posto) ga je već izgubilo, a 2/3 ispitanika (67 posto) je mišljenja da politika previše popušta ključnoj automobilskoj industriji.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

Gorenje