Brinemo za okoliš
saj

U Mostaru otvoren Sajam zapošljavanja za studente i diplomante tehničkih struka

27.02.2018
MOSTAR, 27. feb 2018

U organizaciji Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru i Studentskog zbora tog fakulteta, u utorak je u Mostaru otvoren prvi dvodnevni Sajam zapošljavanja za studente i diplomante tehničkih struka - JOB FAIR koji stvara direktan kontakt između studenata i poslodavaca. 

Cilj je sajma omogućiti studentima prvi kontakt i razgovor s potencijalnim poslodavcima te na taj način potaknuti komunikaciju i njihovo rano usmjeravanje u odabiru stjecanja određenih vještina i kompetencija. 

Uoči početka sajma, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Željko Stojkić rekao je kako se radi o lijepoj prilici kojom će se spojiti lokalni poslodavci i studeni, te na taj način pokušati naći zajednički interes, što traže poduzeća, a što studenti očekuju od njih.

Dodao je kako na sajmu sudjeluju 22 poduzeća s područja strojarstva i računarstva te da će studenti imati priliku razgovarati direktno s njima.

Najavio je i nastavak pokretanja inicijative za Studenski inkubator, čija je svrha studentima predstaviti ideje i probleme poduzeća, a da ih oni pokušaju riješiti.

-  U ovom razdoblju studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike idu na praksu u poduzeća. U ovoj godini imamo ponuđenih 45 projekata od strane poduzeća našim studentima za praksu, a ovaj današnji događaj je mjesto gdje će se obavljati intervjui tih firmi i studenata koji idu na praksu u sljedećem semestru – naglasio je dekan.

Pomoćnica Rektora za nastavu, studente i pravna pitanja sa Sveučilišta u Mostaru Vesna Kazazić ocijenila je kako je ovo vrlo značajna aktivnost Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike te kako je ovo velik iskorak u odnosnu na ono što su do sada radili.

Dodala je kako je jedan od strateških ciljeva Sveučilišta povezivanje s gospodarstvom i praćenje sudbine završenih studenta.

- Ovo je jedan značajan iskorak jer su na jednom mjestu gospodarstvenici i studenti. Gospodarstvenici da čuju i vide tko su dobri studenti i da vide njihove profile, a studeni da se upoznaju sa stanjem u gospodarstvu i sutra da vide svoju šansu - naglasila je.

Po njezinom mišljenju, na sajam su došli svi da uzmu nešto svoje, gospodarstvenici da vide kakvi su studenti, a studenti da nađu prostor za svoje zapošljavanje, što će svakako doprinijeti da ostanu ovdje i da vide kako ima perspektive u našoj državi.

Predstavnik Studenskog zbora Fakultet strojarstva i računarstva Zdravko Grubešić kazao je kako je sajam bitan, budući da studenti nemaju iskustva s poslodavcima.

-Neke od naših radionica pomoći će studentima kako se prijaviti za posao, kako odraditi razgovor, napisati životopis i motivacijsko pismo - istaknuo je.

Ustvrdio je kako će studenti imati priliku upoznati se s onim što poslodavci u ovom okruženju rade i na što se mogu fokusirati tijekom studija.

 Sajam se održava pod pokroviteljstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

Gorenje