Brinemo za okoliš
zim

U Hrvatsku stigao val polarne hladnoće, minusi diljem zemlje

26.02.2018

ZAGREB, 26. feb 2018

U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće, a diljem zemlje uključio se meteoalarm.

Najhladnije je u Gospiću koji se jutros probudio na -12 stupnjeva, zatim slijede Križevci, Bjelovar, Otočac, Ogulin i Varaždin -11. U Zagrebu je jutros u 6 sati izmjereno -10 stupnjeva, u Rijeci -6, a u Puli -4 stupnja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke vezano za zaštitu od velike hladnoće. Posebno upozoravaju kronične bolesnike, djecu i starije osobe. Napominju da treba izbjegavati izlazak rano ujutro i kasno navečer. Obvezni su kapa, šal i rukavice. Također se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo, prenosi HRT. 

Zbog vremenskih nepogoda Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila 1.000 vojnika. Dosad ih je angažirano oko 400 od Gospića i Korenice do Karlovca i Delnica. Za čišćenje snijega imaju 40 strojeva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja savjetuju da škole na područjima zahvaćenima snježnim nevremenom same procijene hoće li održati nastavu ili neće. 

Temperature će sljedećih dana biti još niže. Zato su se veliki gradovi pobrinuli da beskućnicima osiguraju mjesto u prenoćištima. 

Problema ima i u prometu. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno. Vozačima se savjetuje da ne idu na put ako ne trebaju. 

Međutim, usprkos svim upozorenjima, zabilježene su informacije o povećanom broju prometnih nesreća, slijetanju automobila i autobusa s cesta, prevrtanju cisterni pa i teškim sudarima s ljudskim žrtvama. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

SBF