Okoliš
pošta

Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH

23.02.2018
Delegacija PTT- a Republike Turske, predvođena generalnim direktorom Kenanom Bozgeyikom, posjetila je danas Generalnu direkciju “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo. Goste iz Turske dočekali su i ugostili članovi Uprave BH Pošte na čelu sa generalnim direktorom Mirsadom Mujićem, saopšteno je iz ove komanije.

Riječ je o uzvratnoj posjeti generalnog direktora PTT- a Turske i njegovih saradnika BH Pošti. Naime, generalni direktor turske Pošte Kenan Bozgeyik u novembru prošle godine, u vrijeme održavanja Međunarodne konferencije o e- trgovini u Turskoj, sastao se sa generalnim direktorom BH Pošte Mirsadom Mujićem i izvršnim direktorom Nedimom Matorugom. Tom prilikom potpisan je Protokol o saradnji PTT- a Turske i BH Pošte, kojim se definira poslovna saradnja u svim segmentima s posebnim naglaskom na uspostavljanje e- prodaje (eCommerce) BH Pošte. 


IMG_0859 copy.JPG


PTT Turske posjeduje ogromno znanje i iskustvo kada je u pitanju eCommerce. Prije šest godina uspješno su pokrenuli ovu usluge s ciljem da se, putem e- prodaje proizvoda, osnaži tursko tržište i da se domaćim firmama pruži mogućnost za što bolji plasman vlastitih artikala. ECommerce je u vlasništvu PTT- a Turske, koja pruža kompletnu logističku podršku, počev od same domene na kojoj je eCommerce stranica postavljena, preko prodaje i naplate pa sve do dostave prozvoda krajnjim kupcima. 

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske  pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce  platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmjenu proizvoda između dva tržišta i šire. To posebno može koristiti bh. proizvođačima koji će svoje proizvode moći plasirati na tursko tržište.

Na današnjem sastanku razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima koje su pokrenute i odvijaju se u skladu sa odredbama potpisanog Protokola te su dogovoreni sljedeći potezi s ciljem potpune realizacije dogovorenog poslovnog aranžmana. Iz PTT- a Turske još je jednom ponovljeno da će kroz razmjenu znanja, iskustava, praktičnu obuku i na bilo koji drugi način pružiti punu podršku i pomoć BH Pošti u uspostavi e- prodaje.

Osim o eCommerce i drugim oblicima saradnje, razgovarano je i o Regionalnom takmičenju u brzom hodanju, koje će biti održano sredinom ove godine, a čiji će organizator i domaćin biti  “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, stoji u saopštenju ove kompanije.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

az
Azijski investitori oprezni, dolar pod pritiskom
22.03.2018

Na azijskim se tržištima danas trguje oprezno nakon što je američki Fed povećao ključne kamate, a Bijela kuća najavila detalje o carinama na uvoz pojedinih kineskih proizvoda, što bi moglo izazvati protumjere.

ei
Trgovinski deficit Federacije BiH za februar 362.918.000 KM
21.03.2018

Procent pokrivenosti uvoza izvozom u februaru je 62,3 posto, što je za 2,7 posto manje u odnosu na januar 2018. kada je pokrivenost iznosila 65 posto.

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

SBF