Brinemo za okoliš
skol

Naoružani zamjenik šerifa nije ušao u školu na Floridi tokom napada

23.02.2018
FORT LAUDERDALE, 23. feb 2018

Naoružani oficir koji je bio na dužnosti  u srednjoj školi u Floridi u kojoj je prošle sedmice napadač ubio 17 ljudi stajao je pred školskom zgradom i nije intervenirao, saopćio je lokalni šerif.

Zamjenik šerifa Scot Peterson podnio je ostavku nakon što je bio suspendovan, saopćio je šerif oblasti Boward, Scott Israel.

- Očajan sam. Muka mi je u stomaku. On nije ušao u zgradu nijednog trena - kazao je šerif Israel.

Predsjednik Donald Trump ranije je izjavio da bi naoružani profesori mogli spriječiti školske masakre.

Takav prijedlog dugo vremena zagovara moćni lobi Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja (NRA).

U četvrtak je, u prvoj reakciji NRA na masakr, njen čelnik optužio je Demokratsku stranku i medije da "koriste" napad radi promoviranja vlastite agende. Wayne LaPierre je kazao da "oportunisti" koriste tu tragediju da prošire kontrolu oružja i ukinu američka prava na posjedovanje vatrenog oružja.

Šerif Israel je kazao da je Peterson bio u kampusu, naoružan i u uniformi, kada je počela pucnjava u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Kazao je da snimak pokazuje da je Peterson stigao pred zgradu u kojoj se desila pucnjava oko 90 sekundi nakon što su prvi hici ispaljeni i da je ostao tu oko četiri minute. Napad je trajao šest minuta, saopćio je šerif Israel.

Upitan šta je Peterson trebao učiniti, šerif Israel je odgovorio: "Ući unutra, suočiti se s ubicom i ubiti ubicu".

Peterson se još nije oglasio u javnosti o onom šta se desilo. Šerif Israel kazao je da on još nije dao nikakav razlog zašto nije ušao u zgradu u kojoj je napadač počinio masakr. 

Nejasno je da li će protiv njega biti podignuta optužba, prenosi BBC.

 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tr
Trump: I Obama je svojevremeno čestitao Putinu, mediji su poludjeli
22.03.2018

Trump je sinoć posredstvom Twittera odgovorio na kritike zvaničnika i javnosti koji osuđuju njegov telefonski poziv i čestitku koju je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon nedjeljne izborne pobjede.

kina
Kina bi mogla postati svjetski lider u patentima
22.03.2018

Kina bi za tri godine mogla istisnuti SAD s pozicije zemlje s najvećim brojem zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata u svijetu, objavile su Ujedinjene nacije.

sark
Sarkozy negira optužbe o tajnom libijskom finansiranju
22.03.2018

SBF