Brinemo za okoliš
nlb

Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje

22.02.2018
LJUBLJANA, 22. feb 2018

Slovenska vlada spremna je zaštititi Novu Ljubljansku banku (NLB) od mogućih ovrha koje joj prijete u slučaju gubitka sporova pred hrvatskih sudovima oko stare devizne štednje hrvatskih građana, koja je štedišama bila isplaćena iz javnog duga preko Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, prenosi Hina. 

Kako tvrdi Slovenski radio, mjere za zaštitu Ljubljanske banke od potraživanja koja u više sudskih postupaka zahtijevaju dvije hrvatske banke trebale su se naći na dnevnom redu vlade još danas, ali je predmet odgođen za idući tjedan zbog neusklađenosti između vlade i ministarstva financija, ali i neslaganja unutar vladajuće koalicije kako reagirati.

Više je istaknutih javnih osoba, među njima i savjetnik predsjednika Pahora za financijska pitanja France Arhar, ovih dana kritiziralo upravu NLB-a što je na osnovi jedne sudske presude u Hrvatskoj isplatilo nekoliko stotina tisuća eura u jednom slučaju tužbe oko tzv. prenesene devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb, a spominjao se i zahtjev za smjenu direktora Matjaža Brodnjaka.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nazvao je Brodnjakovu odluku nezakonitom, ponovivši stajalište Ljubljane da je stara devizna štednja sukcesijsko pitanje i da je s Hrvatskom bilo dogovoreno da se svi postupci protiv NLB-a u Hrvatskoj oko toga obustave, u okviru tzv. memoranduma iz Mokrica koji su prije pet godina bili potpisali tadašnji premijeri Milanović i Janša.

Kako navodi Slovenski radio, do sada je u Hrvatskoj doneseno samo nekoliko pravomoćnih presuda u kojima je u slučajevima prenesene devizne štednje presuđeno protiv NLB-a, odnosno Slovenije kao vlasnice te banke, ali bi potencijalna šteta za Sloveniju, ako se procesi nastave, mogla biti velika.

Riječ je o oko 170 milijuna eura potraživanja i još toliko kamata, jer se radi o depozitima koji su na naplatu čekali tridesetak godina. Ukoliko dođe do serije takvih presuda s većim iznosima, NLB bi zbog neplaniranih rashoda možda trebala formirati posebne rezerve ili bi u suprotnome mogla izgubiti licenciju Europske centralne banke, a moglo bi se dogoditi i to da NLB, koja je i lani poslovala s dobiti, ove godine vlasniku ne bi mogla isplatiti dividende.

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

pismo
Komisija: Slovenija predala pismo s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske
16.03.2018

Europska komisija u petak je potvrdila da je primila pismo slovenske vlade s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

SBF