Brinemo za okoliš
nov

Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije

22.02.2018
SARAJEVO, 22. feb 2018

U okviru aktivnosti na poboljšanju korporativnog upravljanja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala Federacije BiH organizovane su tematske radionice s privrednim društvima, resornim ministarstvima i drugim interesnim stranama, kao što su nevladine organizacije, poslovne asocijacije i međunarodne institucije.

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je radionicu na kojoj je razgovarano o inovacijama i razvoju tehnologije i naglasio da privredna društva u kojima Federacija BiH ima vlasništvo imaju čak trećinu ukupnog kapitala svih privrednih društava u Federaciji, te su stoga veoma važan faktor u razvoju ekonomije.

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

Federalni premijer je razgovarao i sa mladim poduzetnicima koji djeluju u okviru inovacijskog i poduzetničkog centra Networks, koji radi na jačanju "start-up" i "coworking" zajednice u BiH.

Te radionice su bile prilika za sumiranje rezultata aktivnosti koje Vlada FBiH od 2015. preduzima na poboljšanju učinka privrednih društava u kojima je vlasnik, kao i za prezentiranje poslovnih planova i izazova privrednih društava u narednom periodu.

Naglašeno je da su značajno poboljšani poslovni rezultati, posebno tokom 2016., i da se očekuju dodatni pozitivni efekti i u prošloj godini. Između ostalog, za razliku od 2015., kad su ukupni gubici ovih privrednih društava iznosili gotovo 150 miliona KM, već u 2016. je zabilježen pozitivan rezultat od više od 50 miliona KM.

Radionice predstavljaju nastavak ranije započetih aktivnosti i kvalitetnu platformu za diskusiju i razmjenu mišljenja, te zajedničko definisanje pravaca daljnjih aktivnosti i usvajanja novih znanja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

az
Azijski investitori oprezni, dolar pod pritiskom
22.03.2018

Na azijskim se tržištima danas trguje oprezno nakon što je američki Fed povećao ključne kamate, a Bijela kuća najavila detalje o carinama na uvoz pojedinih kineskih proizvoda, što bi moglo izazvati protumjere.

ei
Trgovinski deficit Federacije BiH za februar 362.918.000 KM
21.03.2018

Procent pokrivenosti uvoza izvozom u februaru je 62,3 posto, što je za 2,7 posto manje u odnosu na januar 2018. kada je pokrivenost iznosila 65 posto.

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

SBF