Brinemo za okoliš
vuc

Moskva pozdravlja napore Beograda na putu ka EU-u

22.02.2018

BEOGRAD, 22. feb 2018

Srbija i Rusija su partneri koji jedno drugom ništa ne nameću i ne uvjetuju, a za 180 godina diplomatskih odnosa nikad nisu bile suprotstavljene strane što će održavati i ubuduće, rekli su u srijedu u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ruski šef diplomacije duputovao je u srijedu navečer u dvodnevni posjet Beogradu u povodu obilježavanja 180 obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, a nakon što ga je na aerodromu dočekao srbijanski kolega Ivica Dačić, sastao se s Vučićem.

Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa euroazijskim savezom, poručio je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem nakon njihova sastanka i rekao kako Rusija ne uvjetuje Srbiji bilo kakve kontakte, prenosi Hina.

Lavrov je ponovio svoju poruku iz intervjua uoči posjeta Beogradu da se države ne smije stavljati pred "lažni izbor", da su ili sa Zapadom ili s Rusijom, naglasivši stajalište Rusije da svaka zemlja ima apsolutnu slobodu izbora i da svoje veze i vanjsku politiku može neovisno razvijati.

Ruski šef diplomacije poručio je i da Rusija "neće stajati po strani" zatraži li Srbija da se i Moskva uključi u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nakon što su kosovske vlasti najavile uključivanje SAD-a.

Vučić je ocijenio da su Rusija i Srbija za 18 desetljeća diplomatskih odnosa "prošle sito i rešeto" i izgubile mnogo ljudi u borbama za slobodu svojih naroda.

"Nikada nismo išli jedni protiv drugih, što je rijedak slučaj u povjesti bilo kojih naroda u svijetu", istaknuo je Vučić.

On je naglasio i da Srbija ni ubuduće, bez obzira na eventualne pritiske, neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji niti joj uvoditi sankcije, a istodobno neće mijenjati ni svoju politiku vojne neutralnosti.

Lavrov je u srijedu započeo dvodnevni posjet Srbiji u povodu obilježavanja 180 obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju država, a tijekom boravka sastat će se sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, premijerkom Anom Brnabić, a nazočit će i ceremoniji otkrivanja mozaika na središnjoj kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu koji su zajedno radili ruski i srpski umjetnici.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

Gorenje