Brinemo za okoliš
bog

Srbija: Prva žrtva morbila među zdravstvenim radnicima

21.02.2018

BEOGRAD, 21. feb 2018

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odjeljenju endokrinologije, preminula je od posljedica malih boginja.

Ona je, prema saznanjima beogradskih medija, radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a preminila je prije dva dana.

Mediji navode kako ona duže vrijeme nije radila u KCS jer je bila na bolovanju, zbog hroničnog oboljenja.

Podsetimo, u utorak je objavljeno da je također, zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu, prije par dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je zvanično bila peta žrtva boginja.

U Srbiji je inače registrirano 2.280 slučajeva malih boginja, od kojih su 1.194 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je priopćio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nајmlаđа оbоljela оsоbа imala je 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа, a većina oboljelih - 94 posto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcionog statusa.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode kako je broj slučajeva zaraze malim boginjama u Europi porastao za 400 posto 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

Gorenje