Brinemo za okoliš
ce

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo za žene

19.02.2018
BERGEN, 19. feb 2018

Čišćenje doma je loše za pluća jednako koliko i potrošena kutija cigareta dnevno, zaključak je znanstvenika sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj.

Zanimljivo je da isti proizvodi za čišćenje nisu toliko opasni za muškarce, koliko za žene i sve one koji se time profesionalno bave, prenose mediji.

Znanstvenici su analizirali medicinsko stanje pluća 6.235 žena i muškaraca u 22 medicinska centra te su ih nakon toga ponovo pregledali poslije 20 godina. Odgovorili su na pitanja jesu li čistili samo svoje domove ili su radili baš kao profesionalni higijeničari. Također su i odgovarali na pitanja koliko često se pri svemu tome koriste tekućim proizvodima za čišćenje i sprejevima.

Utvrđeno je kako su žene koje su čistile svoje domove jednom tjedno, ali i žene i muškarci koji su radili kao higijeničari pokazali ubrzano opadanje kapaciteta pluća. To se, inače, događa kod pušača koji potroše dnevno kutiju cigareta u vremenskom razdoblju između 10 i 20 godina.

Kod muškaraca koji su čistili svoje domove nisu primijećene nikakve štetne posljedice.

Od cjelokupnog broja žena koje su čistile, njih 13,7 je razvilo astmu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Bergen izjavili su da su proizvodi koji sadrže izbjeljivač i amonijak opasni za pluća. Utvrđeno je i kako nema razlike u tome koriste li se ti proizvodi u tekućem obliku ili u obliku raspršivača.

Liječnica Cecile Svanes kaže kako su kratkoročni utjecaji takvih proizvoda na astmu vrlo dobro istraženi, ali se ne zna  pretjerano puno o dugoročnom utjecaju na funkciju pluća. Takve kemikalije, dodaje, iz dana u dan nanose manju štetu i u određenoj dobi mogu smanjiti funkcionalnost pluća.

Naglasila je i kako ljudi trebaju što manje moguće koristiti proizvode poput izbjeljivača kao i to da su voda i razne krpe od mikrovlakana sasvim dovoljni za čišćenje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

škola
Richmond Park Schools u BiH:Britansko iskustvo i najviši obrazovni standardi
22.03.2018

Nasljeđujući škole od organizacije Global Education, Stirling Education sa sobom donosi značajno iskustvo britanskog obrazovanja kako bi pomogli isporučivati najviše obrazovne standarde, istovremeno usvajajući najbolje prakse iz Velike Britanije.

telef
PAKOVANJE OTKRIVA FUNKCIJE HTC DESIRE 12
22.03.2018

Portal Android Authority objavio je fotografiju na kojoj se nalazi retail pakovanje budućeg HTC-ovog pametnog telefona Desire 12.

tel
IPHONE SE2 STIŽE U JUNU
22.03.2018

Za identifikaciju vlasnika i bezbednost pobrinuće se Touch ID na klasičnom home dugmetu. Cijena u Kini navodno će iznositi 4000 juana, što je otprilike 510 eura.

SBF