Brinemo za okoliš
img

Dunović: Riješiti probleme radnika 'Hidrogradnje'

14.02.2018
SARAJEVO, 14. feb 2018

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović razgovarao je danas s predstavnicima radnika firme u stečaju ''Hidrogradnja d.d. Sarajevo'' te pozvao nadležne da što prije riješe njihove probleme.

Dunović je istakao da Vlada Federacije BiH u sadašnjem sastavu nije napravila problem u tom preduzeću, ali da ga, bez obzira što je naslijeđen, treba riješiti.

- U proteklih 90 dana ovi ljudi pokušavaju svoja prava ostavariti na ulici jer nadležni nemaju sluha da riješe njihove probleme - kazao je Dunović medijima nakon sastanka.

Istakao je da se problemi u Hidrogradnji javljaju već četiri mandatna perioda i da je krajnje vrijeme da budu riješeni.

- Od 2003. nemaju plaću s doprinosima, problemi su se ponavljali i preduzeće je 2016. godine otišlo u stečaj što kod nas znači da je to kraj, iako bi stečaj trebao značiti nešto drugo - rekao je Dunović.

Pozvao je premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića da pomognu radnicima ''Hidrogradnje'' u stečaju, ali i federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, jer su većina radnika bivši branioci.

Predstavnik radnika ''Hidrogradnje'' u stečaju Jasmin Arifić je kazao da je njihov osnovni zahtjev da se penzionišu 272 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje te da im se isplati osam, od 36 neisplaćene plate.

- Tražimo sastanak s nadležnima da se dogovorimo i da vidimo kako možemo riješiti naše probleme -  naveo je Arifić. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pošta
Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH
23.02.2018

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmje

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

SBF