Brinemo za okoliš
krijumčarenje

Crno tržište u BiH: Pištolj 300 do 700, puška 250 do 450 maraka

10.02.2018
Cijene kratkih i dugih cijevi u zemljama zapadne Evrope mnogo su veće nego kod nas • Prema jednom istraživanju UNDP-a, u BiH ima oko 750.000 komada ilegalnog oružja • Puškama porijeklom sa Balkana vrše se teroristički akti širom svijeta • SIPA je u 19 akcija zaplijenila 247 dugih i kratkih cijevi, 179 kilograma eksploziva, 154 ručne bombe i 60 projektila za bestrzajni top 
Piše: Đuro Kozar

U Bosni i Hercegovini cvjeta ilegalna trgovina oružjem, premda se često otkrivaju krijumčari, a neki su već i osuđeni. To je, unatoč riziku, za pojedince i skupine unosan biznis pa raste i ponuda i potražnja. Tako se tajnim kanalima može kupiti i kratka i duga cijev, makar se za pušku ne može dobiti dozvola za korištenje. Nema podataka koliko, naprimjer, košta minobacač od 80 ili 120 milimetara, ali se vjeruje da i njih pojedinci imaju. Inače, cijene pištolja na crnom tržištu u BiH kreću se od 300 do 700 maraka, pušaka od 250 do 450, dok su ručne bombe od 20 do 70 maraka. To isto oružje koje se prokrijumčari u zemlje zapadne Evrope, prema policijskim saznanjima, košta nekoliko pušta više. Cijene pištolja su od 1.000 do 2.000 KM, pušaka od 3.000 do 10.000 KM, dok su bombe od 200 do 1.000 KM na crnom tržištu zemalja Evropske unije. Prema policijskim istragama, oružje iz BiH ilegalno odlazi u Austriju, Francusku, Švedsku, Holandiju, Njemačku i Hrvatsku.


  •  „ŠUPLJA“ BH. GRANICA 

Od ratova vođenih 90-ih godina prošlog stoljeća u državama bivše Jugoslavije, nakon uspostavljanja mira, mnogo oružja različitih vrsta i kalibara ostalo je izvan kontrole u ilegalnom posjedu građana. To oružje bivši borci su sklonili u šupe, štale i garaže, a nije malo toga i danas u kućama i spavaćim sobama. Nerijetko puškama, a još više bombama igraju se djeca i, nažalost, stradaju. Još je u sjećanju mladić iz Tupkovića, u općini Živinic,e koji se prije nekoliko godina raznio bombom sedam dana pred zakazano vjenčanje. Neki oružje drže ili ga nabavljaju zbog vlastite sigurnosti, ali crno tržište radi. U određenim krugovima zna se ko prodaje, kao što se pretpostavlja i kome je i zašto oružje potrebno pa ga kupuje.

Nema tačne procjene koliko ilegalnog oružja ima u Bosni i Hercegovini. Prema  dosadašnjem istraživanju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH iz 2010. godine, utvrđeno je da u ilegalnom posjedu ima oko 750.000 komada oružja. Kasnije istraživanja nije bilo, ali teško da se taj broj u proteklih osam godina značajnije smanjivao.

Ranije su otkrivene dvije rute krijumčarenja oružja iz BiH. Jedna ka Francuskoj, druga ka skandinavskim zemljama, posebno Švedskoj. Podsjećamo da je SIPA 2012. i 2013. surađivala sa francuskom policijom u pet predmeta. Carina u Metzu pronašla je kod bh. državljanina iz Velike Kladuše šest pušaka zastava M-70 i šest okvira sa 30 punjenja. U akciji Pink, u okolini Pariza uhapšeno je pet bh. državljana. U karoseriji vozila krili su 11 automatskih pušaka, 16 pištolja, prigušivače i veću količinu municije. Kako je taj arsenal mogao izaći iz BiH? Granica zemlje nije pod punim nadzorom, ali se radi na reformiranju, uvjeravaju nadležni.

Direktor Granične policije BiH (GPBiH) Zoran Galić na pitanje o tome kako da se bh. granica štiti odgovorio je da GP ima jednog graničnog policajca na 30 i po kilometara granične crte. To samo po sebi govori da granica BiH na svakom mjestu nije dobro nadzirana i pokrivena. Pokušaji ilegalnog ulaska u BiH u 2017. najčešće su evidentirani na granici sa Srbijom i Crnom Gorom na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja, kao i na području Zvornika, Foče i Čajniča. Dio ulazaka mimo zvaničnih graničnih prijelaza i bez pasoša je i realiziran.


  •  ARSENAL VAN KONTROLE 
Po jednoj studiji Instituta Flemiš Pis (Flemish Peace) u Briselu, najveći dio ilegalnog oružja iz balkanskih zemalja se krijumčari u druge evropske države. „Govorimo o Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, može se reći da mnoge od tih zemalja imaju problem s ilegalnim oružjem“, kaže jedan od autora studije Nils Duke (Duquet) i zaključuje: 

„To je oružje koje je nakon ratova na Balkanu ostalo u rukama tih ljudi. U zemljama zapadnog Balkana u opticaju je ukupno gledajući više ilegalnog nego legalnog oružja. Procjenjuje se da je, nakon ratova na Balkanu kod civila oko milion komada raznog oružja koje može dospjeti u ruke terorista.“

Poznato je da postoje veze između onih koji to oružje prodaju, organiziranog kriminala i terorista koji ih kupuju. Sa druge strane, države na zapadnom Balkanu su krhke i to olakšava posao terorističkim skupinama u procesu nabavke različitog oružja. Teroristi dobro plaćaju i uspijevaju pronaći oružje na crnom tržištu. 

Zabrinjavajuće su brojke o količini ilegalnog oružja koje kruži Balkanom. Sudeći po navodima Ministarstva policije Srbije, samo u toj zemlji postoji između 200.000 i 900.000 komada ilegalnog oružja. Jedan izvještaj UN-a iz prošle godine naglašava visoki broj komada ilegalnog oružja na Kosovu. U zemlji s oko dva miliona stanovnika spominje se oko 450.000 komada oružja manjeg kalibra. U BiH, po navodima beogradskog SEESAC-a, u privatnom posjedu je još oko 750.000 komada ilegalnog oružja.

O Albaniji se može samo spekulirati, ali sa sigurnošću se može reći da se radi o većem broju budući da je mnogo oružja došlo u ruke kriminalnih skupina, ali ono se nalazi i u posjedu običnih ljudi. Oni su oružje zadržali nakon pljačke vojnog skladišta 1997., pogotovo u ruralnim područjima Albanije. To su ljudi koji se s oružjem osjećaju sigurnije, smatraju analitičari. Nakon završetka ratova na Balkanu postoje kampanje kojima se pokušava animirati ljude da dragovoljno vrate oružje, kao što je akcija Žetva u BiH, ali bez većeg uspjeha. Ima inicijativa da se situacija s oružjem u vlasništvu građana koje je ostalo od rata riješi tako da država kupi to oružje. Iako to izgleda apsurdno, neki misle da je realno da se proda puška i dobije novac. 

U Tužilaštvu BiH su naveli da su imali koordinaciju i saradnju sa policijama i pravosuđem stranih zemalja te da su, između ostalog, uspjeli spriječiti i slanje snajperskog nišana u Sjedinjene Američke Države. U protekle tri godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u 19 akcija zaplijenila 247 dugih i kratkih cijevi, 179 kilograma eksploziva, 154 ručne bombe, 60 projektila za bestrzajni top i tako dalje. I druge policijske agencije u našoj zemlji otkrivaju pokušaje krijumčarenja nelegalnog oružje iz BiH u druge države. U operaciji kodnog naziva Šiling, u Austriju su stigle dvije automatske puške. Oduzela ih je austrijska policija i nisu iskorištene za vršenje krivičnih djela, naveli su u Policiji Brčko Distrikta. Prema njihovim operativnim informacijama, oružje koje uspije proći na teritoriju drugih država trebalo se dostavljati kriminalnim organizacijama koje se bave izvršenjem raznih krivičnih djela.


  • KAZNE
Nekada se može desiti da policijske agencije u dogovoru propuste određeni transport kroz BiH ili dio Evropske unije, da bi ga dočekali na krajnjem odredištu. To se radi iz razloga što će se, ako se presiječe taj lanac negdje na početku ili u sredini, otkriti samo oni koji su u svemu tome manje bitni. Vrlo su bitni i krajnji korisnici, konzumenti takve vrste naoružanja, jer su često uvezani s osobama koje će možda biti izvršioci krajnjeg zločinačkog čina. U policijskim agencijama ističu da su osobe koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem oružja i vojne opreme uglavnom odranije poznate policiji u vezi sa krivičnim djelima razbojništva, trgovine narkoticima ili izazivanja opće opasnosti. Tek nekolicina njih se samo bavi trgovinom oružjem i vojnom opremom.

Zbog neovlaštenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u Sudu BiH okončano je više od deset postupaka. Neki od njih su završili uvjetnim  osudama, u pojedinačnim slučajevima je izrečena oslobađajuća presuda, a najveća kazna - od po tri godine zatvora - izrečena je Adisu Ramiću i državljaninu Švedske Osmanu Abdel Salamu i to nakon što su prihvaćeni njihovi sporazumi o priznanju krivice koje su sklopili sa Tužilaštvom BiH. Oni su optuženi da su iz BiH prema Švedskoj pokušali prokrijumčariti eksplozivnu napravu, namijenjenu za izvršenje krivičnog djela u toj skandinavskoj zemlji, a napravu je u vozilu pokušao prebaciti Abdel Salam. U Sudu BiH u toku je suđenje protiv nekoliko optuženih koji su nabavljali vatreno oružje i iz BiH krijumčarili ga u Srbiju i Njemačku i prodavali ga njima poznatim osobama, te tako ostvarili značajnu imovinsku korist. 

Indikativan je i nedavni slučaj otkrivanja krijumčarenja oružja u Sloveniju u okviru kojeg su pripadnici FUP-a lišili slobode AdisaAbaza, rođenog 1979. godine u Zenici, državljanina BiH. Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljštva BiH u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a radi otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje, iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i municije. Ova aktivnost nastavak je istrage na području Slovenije kad je policija otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kome je otkriveno oko 20 automatskih pušaka. Utvrđeno je da oružje potječe iz BiH te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju radi daljneg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja krivičnih djela u zemljama EU.

Policija u oba entiteta BiH radi svoj posao, ali unatoč trudu i primjeni posebnih istražnih radnji (praćenje, prisluškivanje) teško je otkriti one koji krijumčare oružje iz BiH i preprodaju ih kriminalcima, vrlo često i teroristima. No, uz veću suradnju s kolegama policajcima iz susjednih i drugih zemalja vjeruje se da će biti „ulovljene“ i veće „ribe“ koje u ovoj raboti pribavljaju velike količine novca.


  •  PUŠKOM ZASTAVA M-70 UBIJANO U PARIZU
U terorističkim napadima u Parizu novembra 2015. utvrđeno je da je korišteno nekoliko automatskih pušaka zastava M-70 proizvedenih u Kragujevcu (Srbija). Tajnim kanalima krijumčari su ove duge cijevi proturili u Francusku. To je jurišna puška, kopija ruskog „kalašnjikova“, koristi municiju kalibra 7,62 x 39 mm, može ispaljivati tromblonske mine, a ima i mogućnost montiranja potcjevnog bacača granata 40 mm. U spomenutom koordiniranom terorističkom aktu na šest mjesta u centru Pariza tada je ubijeno 129, a ranjeno oko 300 ljudi. 


  • KONTROLA UZVOZA NAORUŽANJA 
Oružje i municija koje se iz BiH izvoze u zemlje Bliskog Istoka prolaze rigorozne kontrole, bar tako stoji u pravilima izvoza naoružanja i municije iz BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdaje dozvole za izvoz uz prethodnu saglasnost ministarstava odbrane, inostranih poslova, bezbjednosti kao i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA). Sve zemlje centralne i istočne Evrope imaju dužnost da provjere gdje će završiti oružje koje prodaju, konkretno u čijim rukama i za šta će se koristiti.

„Diskutabilno je šta su te zemlje koje su uvezle oružje radile sa tim oružjem, ali to nije rezultat sporazuma između dvije zemlje, nego je na međunarodnim organima koji trebaju to da istraže“, smatra ekspert za vojne tehnologije prof. dr. Berko Zečević i dodaje da ista pravila važe i za izvoz starog oružja i municije, tj. onog koje se kao višak izvozi iz BiH. 


  •   10 HILJADA TONA VIŠKA NAORUŽANJA
U Oružanim snagama BiH, i pored planskog uništavanja, nalazi se još oko 10.000 tona viška naoružanja koje je smješteno u 15 vojnih skladišta u oba entiteta. Ova velika zaliha nestabilnog oružja i municije predstavlja veliki sigurnosni rizik za građane BiH. U ove magacine nerijetko se vrše provale, a lopovi najviše kradu pištolje i puške radi prodaje. Neki od tih provalnika su otkriveni i procesuirani. Inače, viškovi oružja uništavaju se u okolini Glamoča, na prostoru na kojem se nekad nalazio poligon Barbara koji se više ne koristi za uvježbavanje i bojeva artiljerijska gađanja pripadnika OSBiH. Ranije je dio teškog naoružanja sječen i topljen u Željezari Zenica.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hel
U Španjolskoj uhićeni bivši srpski piloti, prevozili drogu
23.02.2018

Španjolska policija razbila je dobro organiziranu mrežu trgovine hašišem iz Maroka u Španjolsku, a među uhićenima su i dvojica bivših srpskih pilota koji su osumnjičeni da su prevozili drogu.

sip
U akciji 'Akademik' uhapšene tri osobe, oduzeto 14 kilograma 'skanka'
22.02.2018

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađena u prostorijama MUP-a RS, te će u zakonski određenom roku biti predata na dalje postupanje nadležnom tužiocu, saopćeno je iz SIPA-e.

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

SBF