Brinemo za okoliš
mmf

Izvršni odbor MMF-a danas o drugoj tranši Proširenog aranžmana za BiH

09.02.2018
SARAJEVO, 9. feb 2018

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas će raspravljati o isplati druge tranše Proširenog aranžmana za BiH.

Za očekivati je da će nakon zasjedanja Izvršnog odbora  tranša biti i isplaćena, a Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici donijelo  Odluku o povlačenju  tranše,  u ukupnom iznosu 155.571.502,17 KM, te ovlastilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da izda promisornu notu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će, kako je navedeno,  izvršiti alokaciju sredstava druge tranše Proširenog aranžmana sa MMF-om u omjeru dvije trećine za budžet Federacije BiH i jedna trećina za budžet Republike Srpske.

Također, predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je u srijedu  u Vašingtonu sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Nadimom Ilahijem, a  na sastanku je ukazano na neophodnost očuvanja aranžmana s obzirom na njegovu povezanost sa Reformskom agendom, a istovremeno i na izazove koje nosi izborna godina, saopćeno je tada iz Vlade RS-a.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pošta
Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH
23.02.2018

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmje

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

SBF