Brinemo za okoliš
sara

Promocija duplog albuma „Sarajevo Big Band i prijatelji“: Najveći hitovi sarajevske pop-rock škole u novom ruhu

01.02.2018

Dom mladih u Sarajevu ove subote bit će domaćin promocije novog, duplog albuma „Sarajevo Big Band i prijatelji“.  Od 20 sati na bini će se okupiti više od 60 umjetnika, poznatih instrumentalista i vokalnih izvođača, koji će izvesti hitove Elvisa J. Kurtovića i grupa: Crvena jabuka, Letu štuke, Plavi orkestar i Zabranjeno pušenje, u novim instrumentalnim aranžmanima Nenada Tešića i Bojana Anđića.

Novi album, ujedno i prvi studijski album u novom sastavu Sarajevo Big Band-a, donosi dva CD-a sa 10 bezvremenskih hitova sarajevske pop-rock škole u instrumentalnim i instrumentalno-vokalnim izvedbama, gdje se kao vokalni solisti pojavljuju zvijezde: Saša Lošić, Tayfun Kesgin, Sejo Sexon, Dražen Žerić i Dino Šaran. Pod dirigentskom palicom Josipa Katavića na albumu gostuje Kamerni mješoviti hora „Lola“ iz Sarajeva, a niz instrumentalnih solista svojim izvedbama daju potpuno novi i specifičan pečat našim omiljenim, dobro poznatim melodijama.

„Imao sam čast učiti od najboljih, a jedan od njih je svakako pokojni Esad Arnautalić koji mi je u nasljeđe ostavio brigu za naše, domaće. Kroz njegov rad i autorski doprinos zabavnoj muzici iznikle su generacije vrhunskih autora i izvođača. Tako i mi u Sarajevo Big Bandu pokušavamo da pratimo grupu autora kroz projekat Sarajevo Big Band i prijatelji. Naš orkestar doživljavam kao servis autorima, i trebao bi im biti na raspolaganju u budućnosti. Žera nam je nedavno rekao jednu notornu istinu "Ako vaš orkestar hoće da svira domaću muziku imate materijala da svirate 100 godina.“ i evo, mi smo ga poslušali”, kaže Marin Gradac, jedan od osnivača Sarajevo Big Banda.  „Album je sniman u studijima u BiH, Londonu, Hrvatskoj, Holandiji i Austriji. Pored vokalnih solista pomenutih grupa, učestvovalo je više od 60 izvođača iz BiH i Evrope. Ovo je jedan od najzahtjevnijih domaćih studijskih projekata u proteklih 30 godina, u umjetničkom i organizacionom smislu“, zaključio je.

Dirigent koji će na promociji pratiti Sarajevo Big Band je Ranko Rihtman, doajen sarajevske orkestarske scene i dirigent nekadašnjeg Plesnog orkestra RTSA.

Organizatori su omogućili besplatan ulaz svim zainteresovanim građanima, uz garantovanu vrhunsku zabavu, a nakon zvanične promocije kompletan materijal će biti dostupan za besplatan download putem web stranice Sarajevo Big Banda.

Generalni pokrovitelj promocije je Grad Sarajevo, sponzor je Carlsberg BH, kreativni partner je agencija McCann Sarajevo, dok su medijski sponzori Radio Sarajevo i TV Hayat.

 

O Sarajevo Big Band-u:

Sarajevo Big Band baštini tradiciju Plesnog orkestra RTSA osnovanog davne 1971. godine. Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je sa radom u ratu, nakon više od 30 godina rada. Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra Krešimira Vlašića-Kece, Vladimira Borovčanina-Šente i Gradac Marina, 2000-te godine osnovan je Sarajevo Big Band koji je u tadašnjem sastavu prestao sa radom 2003. godine, zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija te manjka odgovarajućeg profesionalnog kadra.

2013. godine, na incijativu Lačević Faika i Gradac Marina te tromboniste Sarajevske filharmonije, Rupar Vanje, ponovo je okupljen  Sarajevo Big Band pri Udruženju muzičara Saraj pro-brass, ovaj put u novom, podmlađenom sastavu. U proteklom periodu muzički je stasala čitava jedna generacija mladih muzičara, koji su se obrazovali na domaćoj i stranim akademijama muzike.

Osnovni cilj jeste vraćanje Big Band-a u koncertne dvorane, ne samo glavnog grada, već i cijele BiH. Drugi bitan cilj jeste promocija domaćih autora i muzičkih stvaralaca, od kojih mnogi nažalost više nisu živi, ali i mlađih koji tek treba da se profiliraju i izraze kroz ovu, po mnogima najzahtijevniju formu orkestarkog muziciranja. Posebnu pažnju poklanjaju edukativnom segmentu kroz rad sa mlađim muzičarima.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tambur
Izuzetnim novim videom Damir Imamović najavljuje proljetnu turneju!
22.02.2018

Nakon izuzetno uspješne godine i koncerata širom Evrope, ali i Sjedinjenih Država, Kine, Turske i dr., Damir sa svojim bendom kreće na put već krajem marta i stiže u Amsterdam, Kopenhagen, Tilburg, Aarhus, Aalborg, Odensee, Podgoricu, Tribalj...

akl
Zajednička izložba najboljih studenata Akademije u Raiffeisen GALERIJI
15.02.2018

RAIFFEISEN BANKA NASTAVILA USPJEŠNU SARADNJU S AKADEMIJOM LIKOVNIH UMJETNOSTI

amra
Amra Silajdžić-Džeko: Kosa će narasti, ali osmjeh te djece je neprocjenjiv
13.02.2018

Taj simboličan gest je bilo nešto najmanje što sam mogla uraditi

SBF