Brinemo za okoliš
os

Zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja dvije osobe lišene slobode

30.01.2018
ZENICA, 30. jan 2018

Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su, u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK, uhapsili osobe M.A., rođen 1973. godine i D.S., rođena 1958. godine, oboje iz Zenice, koji se sumnjiče da su zloupotrijebili položaj, na način da su lažno prikazali izvršena ulaganja u preduzeće "Velepromet Zenica", u postupku privatizacije većinskog državnog kapitala navedenog preduzeća, čime su ostvarila značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Nakon opsežne i višemjesečne istrage danas su izvršeni pretresi na četiri lokacije na području Zenice, s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta i dokumenata, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, i prilikom pretresa slobode su lišene navedene osobe.

Sprovedenom istragom utvrđeno je da je navedenim radnjama osoba M.A., sebi i preduzeću "Trgomarket" d.o.o. Zenica, čiji je vlasnik i osnivač, pribavilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 3.697.944 KM, a da je preduzeće "Velepromet Zenica" d.d. Zenica oštetila za isti iznos.

Uhapšene osobe su zadržane u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a ZDK i nad njima je zavedena kriminalistička obrada, nakon  čega će biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlašćenja". U navedenom izvještajem će biti prijavljena i osoba B.M., rođena 1961. godine, iz Zenice, koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i krivično djelo "nesavjestan rad u službi".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hel
U Španjolskoj uhićeni bivši srpski piloti, prevozili drogu
23.02.2018

Španjolska policija razbila je dobro organiziranu mrežu trgovine hašišem iz Maroka u Španjolsku, a među uhićenima su i dvojica bivših srpskih pilota koji su osumnjičeni da su prevozili drogu.

sip
U akciji 'Akademik' uhapšene tri osobe, oduzeto 14 kilograma 'skanka'
22.02.2018

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađena u prostorijama MUP-a RS, te će u zakonski određenom roku biti predata na dalje postupanje nadležnom tužiocu, saopćeno je iz SIPA-e.

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

SBF