Brinemo za okoliš
lipi

Prekograničnim projektom 'Konji bijeli' zaštiti lipicanere

12.01.2018
BANJA LUKA, 12. jan 2018

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) i državne ergele lipicanera iz Đakova u Hrvatskoj razgovarali su danas o mogućnostima prekogranične saradnje na projektu "Konji bijeli“ koji se odnosi na promociju, očuvanje i zaštitu lipicanera kao najstarije rase konja u Evropi.

Ovaj projekt se odnosi i na očuvanje zajedničke nematerijalne i materijalne kulturne baštine, te razvoj održivog turizma s ciljem razvoja u prekograničnom području kroz provođenje zajedničkih projekata i aktivnosti, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Jedan od ciljeva projekta je i rekonstrukcija i uređenje centra za reprodukciju i osjemenjavanje s bankom gena tipičnih lipicanerskih rodova i linija, te obnovu štala i prostora za uzgoj konja.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti razmjene genetskog materijala grla iz Lipika i Đakova u Prnjavor i obrnuto, kao i o pomoći kolega iz Hrvatske za dobijanje punopravnog članstva ergele u Vučijaku u Međunarodni komitet za uzgoj lipicanera.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF