Apoteke Sarajevo
cro

U Hrvatskoj počinje EP za rukometaše, večeras derbi Hrvatska - Srbija

12.01.2018
SARAJEVO, 12. jan 2018

Susretima između Švedske i Islanda te Bjelorusije i Austrije danas počinje 13. evropsko prvenstvo za rukometaše, koje se održava u Hrvatskoj.  

Na prvenstvu učestvuje 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe, a susreti će biti igrani u Splitu, Varaždinu, Poreču i Zagrebu.

U A-grupi (Split) nastupaju Hrvatska, Srbija, Švedska i Island, u B-grupi (Poreč) Francuska, Norveška, Bjelorusija i Austrija, u C-grupu (Zagreb) Njemačka, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, te u D-grupi (Varaždin)  Danska, Španija, Mađarska i Češka.

Osim pomenutih mečeva večeras će biti odigrana i ostala dva susreta u grupama A i B, a derbi je na rasporedu u 20.30 sati u Splitu između Hrvatske i Srbije. U Poreču će u isto vrijeme početi meč između Francuske i Norveške.

Susreti prvog kola u grupama C i D bit će odigrani u subotu.

Nakon prvog kruga po tri prvoplasirane ekipe iz grupa A i B, te C i D formirat će nove grupe po šest timova, u koje se prenose bodovi iz međusobnih susreta. Prve dvije ekipe iz tih grupa idu u polufinale, a trećeplasirane se bore za peto mjesto. Prve tri reprezentacije s ovoga Eura ostvarit će direktno pravo nastupa na svjetskom prvenstvu 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj. 

Na dosadašnjim europskim prvenstvima najviše uspjeha imali su Šveđani koji su četiri puta bili prvi (1994., 1998., 2000., 2002.), Francuzi su tri puta bili prvaci (2014., 2010., 2006.), a dva puta Danci (2012., 2008.) i Nijemci (2016., 2004.).

Na Euru u Hrvatskoj će se prvi put koristiti i video-tehnologija za procjenu sumnjivih situacija koju već imaju neki drugi sportovi. Kod zapisničkoga stola na svakoj utakmici bit će ekran dostupan samo sucima na kojima će se provjeravati samo nesankcionirani grubi prekršaji i kod provjere da li je lopta prešla gol-liniju.

Finale i susret za treće mjesto igrat će se 28. januara. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

du
Džumhur: Nisam odigrao kako znam, moram izvući pouke iz meča s Nadalom
19.01.2018

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur porazom od prvog igrača svijeta Rafaela Nadala završio je nastup na prvom Grand slam turniru sezone u Melbourneu.

dum
Džumhur nemoćan protiv Nadala
19.01.2018

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur nije uspio izboriti plasman u osminu finala Australian Opena.

dum
Džumhur sutra protiv Nadala u 3. kolu Australian Opena
18.01.2018

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u 3. kolu (šesnaestina finala) Australian Opena u Melbournu u petak će igrati protiv prvog tensera svijeta Rafaela Nadala.