Apoteke Sarajevo
mer

Njemački koalicijski pregovori trajali do kasno u noć, rok se primiče

12.01.2018
BERLIN,  12. jan 2018

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati lijevog centra još nisu postigli sporazum o zvaničnim koalicijskim pregovorima nakon što je više od 18 sati takozvanih "istražnih" pregovora iza zatvorenih vrata nastavljeno prije očekivanog roka u petak.

Ključne teme razgovora u ranim jutarnjim satima u petak bile su porezi, finansijska politika, imigracija i zdravstvena zaštita, saznaje  dpa.

Iako je bilo nekih pomaka u diskusijama, koje su se odvijale od tačke do tačke, produžetak pregovora je odbačen u petak ujutru.

Nekoliko pregovarača je napustilo sastanke, rekavši okupljenim novinarima da bi razgovori mogli trajati do zore.

Merkel je ranije upozorila da su čelnici suočeni s teškim krugom pregovora u pokušaju da dovrše uvodnu fazu.

Ona se nadala da će stranke postići sporazum prije početka zvaničnih pregovora o koaliciji u narednih 24 sata u cilju izlaska iz aktuelnog političkog ćorsokaka i da će otkloniti prijetnju prijevremenih izbora nakon septembarskog glasanja na kome nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu.

- Još su velike prepreke koje moramo otkloniti na našem putu - izjavila je Merjkel, misleći na velike razlike koje su se pojavile među stranačkim čelnicima oko spajanja izbjegličkih porodica, evropske reforme, zdravstvene zaštite i oporezivanja bogatih.

Merkel je izrazila nadu da će nakon pet dana razgovora stranke biti u stanju da polože temelje za početak zvaničnih pregovora o novoj koalicijskoj vladi koja će biti na čelu zemlje u narednom četverogodišnjem mandatu.

Čelnici konzervativnog bloka CDU-CSU i SPD-a trebali bi izvijestiti rukovodstva svojih stranaka o ishodu razgovora u jutarnjim satima.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier podsjetio je pregovarače na odgovornost koju imaju, ne samo  prema vlastitim strankama i političkoj budućnosti zemlje, nego također i prema Evropi.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mac
Macron i Merkel danas o reformama EU i eurozone
19.01.2018

Kancelarka dolazi u zvaničnu posjetu, a na dnevnom redu su brojne evropske i globalne teme.

tur
Turska neće prihvatiti ništa manje od članstva u EU
19.01.2018

Celik je rekao da Evropska unija ne poštuje sve odredbe ugovore o migrantima te da obećana finansijska pomoć za izbjeglice ne dolazi pravom dinamikom.

kon
CNN: SAD su pred novom velikom političkom krizom zbog budžeta
19.01.2018

Sjedinjene Američke Države su pred velikom političkom krizom, piše CNN pojašnjavajući blokadu usvajanja budžeta i odluke o privremenom finansiranju do 16. februara.