Apoteke Sarajevo
agrokomerc - cazin,net

Dug "Agrokomerca" 48,35 miliona KM

11.01.2018

Sarajevo, 11. januara 2018. godine

(s.r.)


Ukupni dugovi "Agrokomerca" su 48,35 miliona KM dok ukupna raspoložila imovina vrijedi znatno manje od prikazane vrijednosti s tim da je većina objekata pod hipotekom ili predmet sudskog spora za dokazivanje vlasništva, piše  u izvještaju koji je sačinio stečajni upravnik Šefik Smlatić u funkciji predstečajnog upravnika u tom preduzeću, a po nalogu Opštinskog suda u Bihaću koji je reagovao na zahtjev povjerilaca Agrokomerca.
Kao ilustraciju nedomačinskog ponašanja Smlatić navodi primjer  preduzeća „IMIDŽ T4“ d.o.o. Bihać kojem je „Agrokomerc“ 2006. godine  dao pozajmicu  od 600.000 KM iako je to preduzeće tada bilo u blokadi zbog dugova i  pet godina nije predavalo finansijske izvještaje što je ukazivalo na to da je pozajmica  apsolutno nenaplativa.

„Preduzeće je duži vremenski period blokirano, poslovanje novčanim sredstvima se odvija preko blagajne i time se krše odredbe Zakona o finansijskom poslovanju što je jasno dato Upravi na znanje u Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za privredno društvo za 2016. godinu“, piše  u Smlatićevom izvještaju 

Prema dostupnim podacima, Preduzeće „gotovo i ne posjeduje postrojenja i opremu za obavljanje djelatnosti“ jer je većina opreme davno nabavljena i ne koristi se za osnovnu proizvodnu djelatnost, nije u funkciji i duže od 120 mjeseci i većinom je tehničko-tehnološki zastarjela i nerentabilna  oprema za proizvodnu djelatnost. 
„Gotovo nikada se nisu stekli uvjeti za redovno poslovanje, kako je to naložila Uredba o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava FBiH“, piše Smlatić.  

Utvrdio je da u organizacijskoj šemi "Agrokomerca" postoji, pored direktora, 24 organizacione jedinice koje imaju 191 radnika, ali da većina organizacionih jedinica ne radi jer nema poslovnih aktivnosti. (Smlatić je više puta upozorio da se kao proizvodnja "Agrokomerca" predstavlja proizvodnja drugih preduzeća koji su otkupili ili zakupili njihove proizvodne prostore, ali da nije uspio otkriti uslove pod kojima proizvođači koriste nazive kao i recepture zaštićenih brendova "Agrokomerca", iako je  insistirao da mu dostave sve ugovori u vezi tih poslovnih aranžmana.)

U izvještaju stoji i da je od 2013. godine, kada je pokrenuta finansijska konsolidacija, Vlada FBiH propustila utvrditi da je finansijska konsolidacija nemoguća i da se stvaraju dodatne obaveze, nego je u oktobru 2017. godine donijela odluku kojom konsolidaciju prolongira do jula 2019. godine. 
„Taj period je vjerojatno dovoljan da se izvrši prodaja imovine dužnika. Na ovaj način Vlada FBiH kao većinski vlasnik imovine dužnika direktno je utjecala na ostvarivanje prava svih povjerilaca da naplate svoja potraživanja čime je na direktan način omogućila povjeriocima da traže solidarnu odgovornost Vlade u namirenju njihovih potraživanja što također može imati dogoročne negativne efekte na budžet Federacije“, upozorava Smlatić u svom izvještaju.

Vlade FBiH je krajem prošle godine imenovala  vršioce dužnosti novog saziva nadzornog odbora ovog preduzeća. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.