Apoteke Sarajevo
doh

Katar traži međunarodnu arbitražu u okončanju blokade pod saudijskim vodstvom

11.01.2018
DOHA, 11. jan 2018

Katar traži međunarodnu arbitražu kako bi se okončala blokada koju su mu uvele tri zaljevske susjedne zemlje i Egipat, javila je u četvrtak Katarska novinska agencija (QNA).

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Lulwah al-Khater objavila je to u srijedu, nekoliko dana nakon što se u izvještaju UN-a navodi da je blokada Katara pod saudijskim vodstvom "arbitrarna i ima negativne posljedice po ljude u regiji".

- Izvještaj tehničke komisije Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR), kao neutralnog tijela, je zadovoljavajući, sveobuhvatan i uključuje bitne elemente - navodi QNA izjavu al-Khater.

Glasnogovornica je kazala kako je izvještaj UN-a dokazao da je blokada pod saudijskim vodstvom usmjerena isključivo protiv katarske vlade. Također je naglasila da se Katar još nada rješenju krize putem dijaloga i  diplomatskih kanala.

U junu su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli diplomatske veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam. Katar negira sve optužbe, prenosi Xinhua.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mac
Macron i Merkel danas o reformama EU i eurozone
19.01.2018

Kancelarka dolazi u zvaničnu posjetu, a na dnevnom redu su brojne evropske i globalne teme.

tur
Turska neće prihvatiti ništa manje od članstva u EU
19.01.2018

Celik je rekao da Evropska unija ne poštuje sve odredbe ugovore o migrantima te da obećana finansijska pomoć za izbjeglice ne dolazi pravom dinamikom.

kon
CNN: SAD su pred novom velikom političkom krizom zbog budžeta
19.01.2018

Sjedinjene Američke Države su pred velikom političkom krizom, piše CNN pojašnjavajući blokadu usvajanja budžeta i odluke o privremenom finansiranju do 16. februara.