Apoteke Sarajevo
bor

Demobilisasni borci najavljuju vruće ljeto

11.01.2018
(a.b.)

Ukoliko se prijedlog Zakon o demobilisanim borcima i članova njihovih porodica, koji je prošao javnu raspravu, do aprila ove godine ne nađe pred zastupnicima Prlamenta Federacije BiH, slijede protesti, kaže za Start BiH Saud Kulosman, predsjednik  Jedinstvene boračke organizacije (JOB) Unija veterana  Kantona Sarajevo.

- Takvu je odluku jednoglasno donijelo 300 delegata Skupštine JOB Unija veterana BiH. Zakonom se, osim zdrvatsvene i drugih vidova zbrinjavanja demobilisanih boraca, traži i borački dodatak - objansio je Kulosman. 
Proteste je najavilo i oko 3000 demobilsanih boraca iz 15 općina čiji su predstavnici s Vladom Federacije BiH nedavno potpisali Sporazum o rješavanju statusnih problema boraca. Sporazum predviđa da Vlada FBiH zatraži od kolegija oba doma Federalnog parlamenta hitno sazivanje vanrednih sjednica domova i, po skraćenom postupku, razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica i tako obezbijedi zakonski osnov za izradu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, uključujući i bazu podataka svih oblika pomoći iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH.

Federalna vlada se obavezala da će odmah u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji utvrđuje reprezentativnost boračkih udruženja, jasno definira njihovo organizovanje, izbor organa i finasiranje ovih udruženja. 

Trebalo je i da predstavnici boraca odrede svoje predstavnike koji bi, u saradnji s općinskim službama boračko-invalidske zaštite i u skladu s kriterijima, u čijoj izradi će i oni učestvovati, utvrde stvarne korisnike prava iz Sporazuma za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija čija primjena je predviđena od 01. 09. 2017. godine. Sporazumom je predviđeno da demobilisani borci koji ispune kriterije dobijaju izuzetno materijalno obezbjeđenje u visini do 25 posto prosječne plaće u FBiH za proteklu godinu. Prihvaćen je i zahtjev da bude obustavljeno finansiranje rada boračkih organizacija i udruženja do donošenja Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. 

Nakon potpisivanja Sporazuma, predsjednik Patriotske lige općine Teočak Ibrahim Hasanović se zahvalio Vladi FBiH na do sada učinjenom i što nakon više od 20 godina današnji događaj pokazuje da nezbrinuti borci konačno nisu sami. No, Sporazum, kako je objasnio Hasanović, nije ispoštovan, te su se odlučili na protetse. Tačan datum protesta zavisi isključivo od odobrenja policije Kantona Sarajevo. 
 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.