Apoteke Sarajevo
do

Dodik: Ne može 'neki birokrata' u Sarajevu odlučivati o učešću Trećeg (RS) puka

11.01.2018
BANJA LUKA, 11. jan 2018

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je "nedopustivo i neprihvatljivo da bilo koji birokrata u Ministarstvu odbrane BiH odlučuje kada su u pitanja aktivnosti puka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji baštini tradiciju bivše Vojske RS-a".

Ističući da Treći puk (RS) OS BiH baštini tradiciju bivše Vojske RS-a, Dodik je kazao da o njegovom učešću u obilježavanju važnih događaja za RS isključivo treba da odlučuje član Predsjedništva BiH iz RS.

U tom slučaju, dodao je, ne bi bilo problema prilikom učešća te jedince u obilježavanju 9. januara.

-Ne možemo prihvatiti da jedan birokrata, bez obzira ko on bio, pa i ministar odbrane BiH, odlučuje šta je baštinjenje tradicije Vojske RS - rekao je Dodik u obraćanju u Kasarni “Kozara” u Banjoj Luci, na prijemu povodom pravoslavnog Božića.

Istakao je da se to pitanje treba regulisati, “ponovivši da se ne može osporiti 9. januar nikakvim odlukama suda, niti nametnuti bilo čijim saopćenjima, jer on pripada svim srpskim građanima”.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je u obraćanju istakao da je Božić praznik okupljanja i mira te da se te vrijednosti pokazuju i današim okupljanjem.

Izrazio je nadu da će OS BiH u ovoj godini imati manje posla i da će biti manje potrebe za njihovim angažmanom, ali da će s ponosom obavljati sve obaveze, prije svega mirovne operacije.

-Vrlo dobro znamo koliko je ljudi spašeno vašim angažmanom, posebno u poplavama prije nekoliko godina - rekao je Ivanić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da je neophodan mir i stabilnost, što su osnovne poruke pravoslavnog Božića.

Komanda 6. pješadijske brigade OSBiH s komandama i jedinicama organizovala je danas u Kasarni “Kozara” prijem povodom pravoslavnog Božića, kojem su osim člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, te srpski zvaničnici u RS.

Počasna jednica Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH predala je raport članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.