Brinemo za okoliš
milenijalci

Evo kakve su prehrambene navike „milenijalaca“

11.01.2018

SAD, 11. januar (z.č)

Zbog užurbanog načina života rođeni u periodu 1980-1996, nisu naučili kuhati, jedu sve više gotove hrane, ali jedu voća podjednako kao njihovi predci.

Američko Ministarstvo poljoprivrede nedavno je objavilo zanimljiv izvještaj o prehrambenim navikama „milenijalaca“ odnosno generacija rođenih u periodu 1980-1996 godina. U pomenutom izvještaju navode se, između ostalog, četiri zanimljive karakteristike koje milenijalce odvajaju od svih prethodnih generacija.

Prvo, milenijalci su generacija koja jede najviše gotove hrane što se pripisuje užurbanom životu i gustom rasporedu zbog čega mnogi milenijalci jednostavno nikada nisu stigli ni naučiti kuhati i pripremati vlastite obroke.

Druga karakteristika je da što postaju imućniji čak ni gotovu hranu sve manje vole jesti u svojim domovima, i postaju sve veći fanovi restorana, a to čine čak za trećinu više od prethodnih generacija.

Treći zanimljiv zaključak istraživanja jeste da ova milenijalci jedu dosta voća, podjednako kao generacija „tradicionalista“, odnosno onih rođenih prije 1946, dok konzumacija povrća ne raste do trenutka dok im se ne povećaju primanja.

I na kraju milenijalci provode manje vremena kuhajući, jedući i čisteći nego ijedna prethodna generacija.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

film
Bh. filmski radnici u napetom (političkom) trileru: KO KUPI FILMSKI KAJMAK?
18.03.2018

Institut za intelektualno vlasništvo neočekivano je u aprilu 2016. godine, oduzeo dozvolu za zastupanje autora audiovizuelnih djela Udruženju filmskih radnika BiH (UFRBiH) i dodijelio je Udruzi filmske industrije iz Kiseljaka!?! Uslijedile su žalbe.

84
Društveni aktivizam na “Festivalu 84”
15.03.2018

Pokretanjem novog Festivala 84 na Jahorini, Exit proširuje svoju festivalsku porodicu i čini korak više u povezivanju regiona, što je jedan od glavnih ciljeva od njegovog nastanka.

tambur
Izuzetnim novim videom Damir Imamović najavljuje proljetnu turneju!
22.02.2018

Nakon izuzetno uspješne godine i koncerata širom Evrope, ali i Sjedinjenih Država, Kine, Turske i dr., Damir sa svojim bendom kreće na put već krajem marta i stiže u Amsterdam, Kopenhagen, Tilburg, Aarhus, Aalborg, Odensee, Podgoricu, Tribalj...

Gorenje