Apoteke Sarajevo
milenijalci

Evo kakve su prehrambene navike „milenijalaca“

11.01.2018

SAD, 11. januar (z.č)

Zbog užurbanog načina života rođeni u periodu 1980-1996, nisu naučili kuhati, jedu sve više gotove hrane, ali jedu voća podjednako kao njihovi predci.

Američko Ministarstvo poljoprivrede nedavno je objavilo zanimljiv izvještaj o prehrambenim navikama „milenijalaca“ odnosno generacija rođenih u periodu 1980-1996 godina. U pomenutom izvještaju navode se, između ostalog, četiri zanimljive karakteristike koje milenijalce odvajaju od svih prethodnih generacija.

Prvo, milenijalci su generacija koja jede najviše gotove hrane što se pripisuje užurbanom životu i gustom rasporedu zbog čega mnogi milenijalci jednostavno nikada nisu stigli ni naučiti kuhati i pripremati vlastite obroke.

Druga karakteristika je da što postaju imućniji čak ni gotovu hranu sve manje vole jesti u svojim domovima, i postaju sve veći fanovi restorana, a to čine čak za trećinu više od prethodnih generacija.

Treći zanimljiv zaključak istraživanja jeste da ova milenijalci jedu dosta voća, podjednako kao generacija „tradicionalista“, odnosno onih rođenih prije 1946, dok konzumacija povrća ne raste do trenutka dok im se ne povećaju primanja.

I na kraju milenijalci provode manje vremena kuhajući, jedući i čisteći nego ijedna prethodna generacija.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

aligator
Fascinantno: Kako su aligatori preživjeli u zaleđenom jezeru?
10.01.2018

Aligatori u Sjevernoj Karolini preživjeli su prošlosedmični nezabilježeni hladni val i niske temperature tako što su vrhom njuške probili led na površini i tako sami sebi omogićili disanje u zamrznutom jezeru.

kino
Najslabija posjeta u američkim kinima u posljednje dvije decenije
09.01.2018

Prošla godina je bila najlošija po broju prodanih kino ulaznica u protekle 22 godine, a kao glavni krivci su označeni Netflix, Amazon i druge streaming platforme.

cudesna afrika
10 zanimljivih činjenica o čudesnoj Africi
09.01.2018

Za neke ste možda znali, ali za neke ćete sigurno čuti prvi put