Apoteke Sarajevo
as

Ashdown: Specijalni izaslanik za Balkan je neophodan

11.01.2018

SARAJEVO, 11. jan 2018


Lord Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik i posla­nik u Domu lordova, česti­tao je Komitetu za vanjske poslove ovog doma na dobro urađenom poslu koji je kru­nisan izvještajem s preporu­kama o tome kako se Velika Britanija treba ponašati na Balkanu nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, piše Dnevni avaz.

- To je dobar izvještaj s čijim se preporukama u naj­većoj mjeri slažem. Volio bih da su dali više pažnje ulozi SAD te da se Britanija snažno angažira na tome da EU čvrsto insistira na prin­cipima na kojima se temelji i ona sama. Ti se postulati moraju apsolutno poštivati i provoditi na Balkanu, kako bi region mogao biti sastav­ni dio EU. Izvještaj skreće pažnju na Balkan i sugerira šta bi trebalo biti urađeno u tom regionu koji je EU, uključujući i moju državu, zapostavila. Na britanskoj je vladi da odluči šta će raditi na Balkanu. Ovo su samo dobre preporuke koje je Ko­mitet uradio - ističe Ashdown.

On kaže da ga, ipak, bri­ne to što još ne vidi sprem­nost EU da se odista bavi Balkanom.

- Istina, sve se više unutar institucija u Briselu priča o Balkanu, što je dobra stvar. Ali, davno sam naučio da ljude vrednujem po djelima, a ne po riječima. Djela, ali onih istinskih, koja će doni­jeti poboljšanje stanja na Balkanu, još nema - upozo­rava on.

Ashdown ističe da će zvanični London insistirati na tome da čvrsto sarađuje sa EU, posebno na pitanjima odbrane i sigurnosti te vanj­ske politike. Ako to bude ta­ko, onda je Balkan idealno mjesto da se to i demonstri­ra.

- Uvijek sam isticao da je za Balkan potrebna koor­dinirana politika Zapa­da. EU je atraktivan cilj. Zapad stoga mora insistirati na tome da se članstvo u taj prestižni klub može ostvariti sa­mo ako se u cijelosti prihvate i provode evropski standardi. Potrebni su nam transatlantski savez i akcija. Pitanje je da li su Vašington i Brisel spremni na takav korak - kazao je Ashdown za Avaz.

Upitan da li to znači da je potreban izaslanik za zapadni Balkan, koji bi provodio takvu politiku, odgovorio je potvrdno.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.