Apoteke Sarajevo
ac -  sa krupljani.ba

Za Agrokomerc nema drugog rješenja do stečaja

10.01.2018
Sarajevo, 10. januara 2018. godine

(s.r.)

Vlad FBiH je na samom kraju prošle godine Skupštini "Agrokomerca" dala saglasnost za imenovanje Fadila Bihorca, Mersuda Kendića, Senada  Kljajića, Mirsada Mujanovića i Maria Bundića za  vršioce dužnosti  članova NO tog preduzećado okončanja konkursne procedure za izbor novih članova, saopšteno je iz Vlade FBiH. 

„Za Agrokomerc nema nikakve druge mogućnosti nego stečaj, ali oni koji upravljaju tim preduzećem  provode neviđeni inžinjering sa kriminalnim ciljem jer su imovinu koja više nije veća od 20 do 25 miliona KM prikazali kao 300 miliona KM, kao da su u nekoj virtualnoj igrici i ja sada, pošto želim, biti pristojan, ne mogu komentarisati tu odluku Vlade FBiH“, kaže stečajni upravnik Šefik Smlatić koji je u okviru predstrečajnog postupka, a po nalogu Opštinskog suda u Bihaću, napravio izvještaj o stanju u tom preduzeću.
 
Podsjećanja radi, Opštinski sud u Bihaću je sredinom septembra 2017. godine donio rješenje o pokretanju predstečajnog postupka za "Agrokomerc". Postupak je pokrenut po zahtjevu povjerenika, firmi Bašo d.o.o, D&G d.o.o. i KR Promet iz Velike Kladuše i predlagača Fatime Kekić, Asima Bećiragića i Safeta Bašagića, a Smlatića je Sud imenovao za izvršioca svog rješenja. 

Iako je Smlatić u zadatom roku sačinio traženi izvještaj i sugerisao stečaj koji bi možda mogao spasiti neke dijelove preduzeća, Vlada FBiH je donijela uredbu o nastavku konsolidacije AC-a.
„Taj zakon kao lex specialis Agrokomercu nije donio ničeg dobrog i, osim toga, taj zakon je prestao da važi prije nekoliko mjeseci, a Vlada FBiH donosi neke uredbe kao da je ratno ili vanredno stanje i ja samo čekam da neko reaguje na to“, kaže Smlatić. 

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.