Brinemo za okoliš
aligator

Fascinantno: Kako su aligatori preživjeli u zaleđenom jezeru?

10.01.2018
SAD, 10. januar (z.č)

Aligatori u Sjevernoj Karolini preživjeli su prošlosedmični nezabilježeni hladni val i niske temperature tako što su vrhom njuške probili led na površini i tako sami sebi omogićili disanje u zamrznutom jezeru.

Prema riječima Georgea Howarda, generalnog menadžera u Shallotte River Swamp Parku 12 aligatora u ovom parku je njuškom probilo led, nakon čega su hibernirali, te pojasnio kako se ova forma hibernacije naziva „brumacija“.
-Oni na ta način spuste svoju tjelesnu temperaturu i metabolizam tako da su uspjeli preživjeti – dodaje je on.

Minusi su u međuvremenu popustili, led se otopio, a aligatori su preživjeli.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

film
Bh. filmski radnici u napetom (političkom) trileru: KO KUPI FILMSKI KAJMAK?
18.03.2018

Institut za intelektualno vlasništvo neočekivano je u aprilu 2016. godine, oduzeo dozvolu za zastupanje autora audiovizuelnih djela Udruženju filmskih radnika BiH (UFRBiH) i dodijelio je Udruzi filmske industrije iz Kiseljaka!?! Uslijedile su žalbe.

84
Društveni aktivizam na “Festivalu 84”
15.03.2018

Pokretanjem novog Festivala 84 na Jahorini, Exit proširuje svoju festivalsku porodicu i čini korak više u povezivanju regiona, što je jedan od glavnih ciljeva od njegovog nastanka.

tambur
Izuzetnim novim videom Damir Imamović najavljuje proljetnu turneju!
22.02.2018

Nakon izuzetno uspješne godine i koncerata širom Evrope, ali i Sjedinjenih Država, Kine, Turske i dr., Damir sa svojim bendom kreće na put već krajem marta i stiže u Amsterdam, Kopenhagen, Tilburg, Aarhus, Aalborg, Odensee, Podgoricu, Tribalj...

SBF