Brinemo za okoliš
kino

Najslabija posjeta u američkim kinima u posljednje dvije decenije

09.01.2018

SAD, 09. januar (z.č)

Sa porastom popularnosti streaminga, najveći kino lanci u Sjedinjenim Američkim Državama bilježe drastičan pad posjećenosti. Prema dostupnim podacima, 2017. godina je bila najlošija po broju prodanih kino ulaznica u protekle 22 godine, a kao glavni krivci su označeni Netflix, Amazon i druge streaming platforme.

-Sada imate više sadržaja i više dostupnih platformi nego ikada prije u istoriji – prokomentarisao je Paul Dergarabedian, medijski analitičar, a prenosi Foxla.com
Na pad posjete svakako utiču i popularni sajtovi poput Rotten Tomatoesa koji se bave ocjenjivanjem najnovijih filmskih ostvarenja na kojima potencijalna publika može prije odlaska u kino provjeriti da li je određeno ostvarenje vrijedno ulaznice, kokica od 12 i sode od 10 dolara, nakon čega će u sali biti podvrgnuti 15-minutnim marketinškim bombardovanjem uz dodatnih desetak minuta najava drugih filmskih ostvarenja.

Pomenutu „torturu“ mora proći svaki gledalac prije nego što dođe do sadržaja za koji je zaista i platio ulaznicu.

Novonastalim okolnostima se već prilagođavaju i kino lanci pa se mnoge dvorane prilagođavaju i adaptiraju  prevashodno posjetama porodica sa djecom, prenosi sputniknews.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

film
Bh. filmski radnici u napetom (političkom) trileru: KO KUPI FILMSKI KAJMAK?
18.03.2018

Institut za intelektualno vlasništvo neočekivano je u aprilu 2016. godine, oduzeo dozvolu za zastupanje autora audiovizuelnih djela Udruženju filmskih radnika BiH (UFRBiH) i dodijelio je Udruzi filmske industrije iz Kiseljaka!?! Uslijedile su žalbe.

84
Društveni aktivizam na “Festivalu 84”
15.03.2018

Pokretanjem novog Festivala 84 na Jahorini, Exit proširuje svoju festivalsku porodicu i čini korak više u povezivanju regiona, što je jedan od glavnih ciljeva od njegovog nastanka.

tambur
Izuzetnim novim videom Damir Imamović najavljuje proljetnu turneju!
22.02.2018

Nakon izuzetno uspješne godine i koncerata širom Evrope, ali i Sjedinjenih Država, Kine, Turske i dr., Damir sa svojim bendom kreće na put već krajem marta i stiže u Amsterdam, Kopenhagen, Tilburg, Aarhus, Aalborg, Odensee, Podgoricu, Tribalj...

SBF