Brinemo za okoliš
gas

Rusija nastoji održati rekordni izvoz gasa u Evropu i u 2018. godini

28.12.2017
ST. PETERSBURG,  28. dec 2017

Rusija radi na tome da zadrži izvoz prirodnog gasa u Evropu i u 2018. godini na rekordnim nivoima nakon što je najveći snabdjevač kontinenta gasom, Gazporom saopćio da ovogodišnji izvoz signalizira njegove ambicije da širi tržište.

Gasni gigant pod kontrolom ruske države planira isporučiti minimalno 180 milijardi kubnih metara gasa u narednoj godini, izjavio je izvršni direktor kompanije Aleksandar Medvedev u intervjuu u St. Petersburgu. To bi bio drugi po veličini obim izvoza u evropskoj istoriji nakon očekivane isporuke od 190 milijardi kubnih metara gasa u ovoj godini, koja je rekordna.

- To je, naravno, business, nije sport. To je, ipak, nova faza u istoriji kompanije - izjavio je Medvedev.

Gazprom udovoljava više od trećine evropskih potreba za prirodnim gasom, ruskim najvećim i najunosnijim izvoznim artiklom koji je u ovoj godini donio prihode od 37 milijardi dolara.

Tješnje trgovinske veze s kompanijom iza koje stoji Kremlj u suprotnosti su s pojačanim napetostima na vojnom i političkom planu između dvije strane, prenosi Bloomberg. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pošta
Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH
23.02.2018

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmje

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

SBF