Apoteke Sarajevo
pin

Dva žutouha pingvina smještena u bečki zoološki vrt

27.12.2017
SARAJEVO, 27. dec 2017

Na dvije različite plaže u Australiji pronađena su dva žutouha pingvina, obojica u dobi od godinu dana.

Kako se navodi u saopćenju Eurocomma PR-Sarajevo, pingvini su bili iscrpljeni, ozlijeđeni i pregrijani, te su prebačeni u bolnicu za divlje životinje u Sidneyju, gdje su se zahvaljujući profesionalnoj pomoći i brižnoj njezi brzo oporavili.

- Na istočnoj obali Australije još nikada nisu nađeni pingvini. Da smo ih ovdje pustili na slobodu ne bi imali nikakve šanse za preživljavanje. U australijskim zoološkim vrtovima također nema žutouhih pingvina, a bez drugih pripadnika svoje vrste i mogućnosti razmnožavanja ova dva pingvina, Rocky i Howie, ne bi imali lijep život - rekli su iz australijske bolnice za divlje životinje.

Zato su zaposlenici bolnice krenuli u potragu za novim domom za svoje štićenike, a konačna je odluka pala na bečki zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn u kojem već živi velika skupina žutouhih pingvina.

Krajem oktobra Rocky i Howie stigli su konačno u Beč, a nakon četrdesetodnevne karantene pušteni su u polarium, gdje su se odmah “sprijateljili” s pedesetak "pingvina starosjedioca“.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

milenijalci
Evo kakve su prehrambene navike „milenijalaca“
11.01.2018

Zbog užurbanog načina života rođeni u periodu 1980-1996, nisu naučili kuhati, jedu sve više gotove hrane, ali jedu voća podjednako kao njihovi predci.

aligator
Fascinantno: Kako su aligatori preživjeli u zaleđenom jezeru?
10.01.2018

Aligatori u Sjevernoj Karolini preživjeli su prošlosedmični nezabilježeni hladni val i niske temperature tako što su vrhom njuške probili led na površini i tako sami sebi omogićili disanje u zamrznutom jezeru.

kino
Najslabija posjeta u američkim kinima u posljednje dvije decenije
09.01.2018

Prošla godina je bila najlošija po broju prodanih kino ulaznica u protekle 22 godine, a kao glavni krivci su označeni Netflix, Amazon i druge streaming platforme.