Apoteke Sarajevo
zaga

Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike

26.12.2017
SARAJEVO, 26. dec 2017

Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla i Udruženje respiratorne medicine upozorili su danas da zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične plućne bolesnike koji boluju od astme i hronične obstruktivne plućne bolesti i oboljele od kardio cerebro vaskularnih bolesti.

Naglašavaju da se aerozagađenje u svijetu smatra jednim od uzroka porasta incidence i prevalence astme, hronične opstruktivne plućna bolest (HOPB), karcinoma pluća, upala gornjih i donjih dišnih putova, alergija i povećane stope smrtnosti.

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

Stoga savjetuju izbjegavanje boravka u aerozagađenim sredinama, naročito u danima s visokim koncentracijama štetnih čestica i gasova, smanjiti kretanje i boravak vani te ako je neophodno koristiti maske.

Preporuča se i provjetravanje i dobra ventilacija životnih i radnih prostora zbog unutrašnjeg aerozagađenja, ali i uzimanje dovoljne količine tečnosti, vitamina i minerala, adekvatno oblačenje i redovne kontrole hroničnih bolesnika.

- U slučaju pojave bilo kakvih simptoma blagovremeno se javiti ordinirajućem ljekaru ili specijalisti pneumoftiziologu, internisti kardiologu, pedijatru, neurologu... - navode u saopćenju za javnost.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.

lij
Entitetske zdravstvene institucije nadležne za nabavku vakcine protiv raka pluća
20.12.2017

Napominju da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.