Apoteke Sarajevo
pl

Prvi dan zime ljubitelji prirode organizirano pohodili olimpijske planine

22.12.2017
SARAJEVO, 22. dec 2017

Oko 600 ljubitelja prirode različite starosne dobi organizirano su, na prvi dan zime, pohodili Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnicu. Sve uspone vodili su iskusni planinarski vodiči, od ukupnog broja sudionika njih oko 300 su planinarili, a ostali su se skijali, sanjkali ili realizirali druge aktivnosti na snijegu.  Husein Šabić i Sulejman Bašalija iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo bili su glavni vodiči na pravcu Jahorine iz Rajske doline na vrh Ogorjelica (1.916 m.n.v). U toj grupi je bilo 130 ljudi, od čega oko 60 djece školskog uzrasta.

Šabić je za Fenu kazao da je na terenu bila gusta magla, puhao je hladan vjetar, a bilo je i nanosa snijega. Ipak, među sudionicima je vladalo dobro raspoloženje. Određeni broj sudionika, uglavnom djece, prisustvovao je i raznim aktivnostima koje su upriličene u Rajskoj dolini.Dio programa te manifestacije je prigodan program upriličen u Historijskom muzeju BiH, a za sudionike je pripremljen i tradicionalni planinarski grah.  

Sudionici pohoda ispraćeni su jutros ispred Centra Skenderija, te krenuli prema Zemaljskom muzeju BiH odakle su autobusima nastavili do olimpijskih planina.

Obavezna je bila zimska oprema, a sudionici su ponijeli vodu i hranu za svoje potrebe (u skladu s uputama Planinarskog saveza i voditelja učenika i studenata) kao i odgovarajuće simbole institucija i udruženja (zastave i druge znakove i simbole) iz kojeg dolaze.Pohod na četiri olimpijske planine na prvi dan zime organiziran je povodom 125 godina organiziranog planinarstva u BiH, a organizator je Planinarski savez BiH u suradnji s Međunarodnim centrom za mir (IPC), Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja i nauke KS, a održan je pod pokroviteljstvom Državne komisije za suradnju s UNESCO-om.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vi
'Sarajevo vino fest' 8. i 9. februara
19.01.2018

Tradicionalna međunarodna manifestacija “Sarajevo vino fest 2018" bit će održana 8. i 9. februara u hotelu Holiday.

brez
Zimska tišina u selima iznad rudarske Breze
15.01.2018

Ima u selu svježeg sira, jaja, džemova, a ovim domaćim proizvodima planinari su napunili ruksake.

cev
Na banjalučkom ‘Ćevap festu’ više od 10.000 posjetilaca, pojedeno 8.500 porcija
15.01.2018

Na “Ćevap festu” je učestvovalo šest ćevapdžinica, a svaka od njih je u prosjeku jučer ispekla oko 1.400 porcija ćevapa, iako se, zbog ogromnog interesa, na ćevape čekalo i više od sat vremena.