Apoteke Sarajevo
lij

Entitetske zdravstvene institucije nadležne za nabavku vakcine protiv raka pluća

20.12.2017
BANJA LUKA, 20. dec 2017

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, povodom upita medija u vezi s postupkom osiguravanja dostupnosti vakcine CIMAvax-EGF (vakcina protiv raka pluća), podsjećaju da su oni nadležni samo za izdavanje dozvole za stavljanje lijeka na tržište BiH.

- U tom smislu Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu/efikasnosti/bezbjednosti lijeka, te odnosa korist – rizik pribavljenih u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, odobrila njegovu primjenu  u BiH – pojašnjavaju iz ove agencije.

Za informacije u vezi sa pozicioniranjem lijeka na listu ljekova, koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka u zdravstvenim ustanovama u kojima će se primjenjivati, zainteresovani se moraju obratiti entitetskim institucijama zdravstvenog sistema, jer poslije izdavanja dozvole za prometovanje lijeka, prestaje nadležnost Agencije u smislu dostupunosti lijeka potencijalnim korisnicima.

Napominju da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.

- Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za odabir pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, a koji se može naći na internet prezentaciji ove agencije – napominju u saopćenju.

Mediji su nedavno objavili da je prvi pacijent u BiH zvaničnim putem već dobio vakcinu „CIMAvax“. Soraida Akosta-Bruks, jedna od stručnjakinja s Kube, zaslužna za djelotvornu vakcinu za liječenje raka pluća, je za "Nezavisne novine" rekla da je "Vama kompani" registrovana u BiH, da je prvi pacijent već uključen u terapiju vakcinama, koje će sredinom decembra biti dostupne i ostalim pacijentima.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

zaga
Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike
26.12.2017

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.