Brinemo za okoliš
vu

Vučić: Rusija spremna uključiti se u dijalog Prištine i Beograda ako uđe SAD

20.12.2017
BEOGRAD, 20.dec 2017

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tijekom posjeta Moskvi da je Rusija spremna uključiti se u dijalog Beograda i Prištine ukoliko format tih pregovora bude promijenjen i u posredovanje između dviju strana se uključe Sjedinjene Američke Države, čiju potporu traže kosovski Albanci, prenose u srijedu srbijanski elektronički mediji.

 Srbijanski šef države rekao je kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim se jučer sastao, dobio potvrdu da je ruska strana spremna sudjelovati u srpsko-albanskim pregovorima o normalizaciji stanja na Kosovu bude li pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključi SAD, navode mediji.

 "Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namjere da se širi format sudionika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci željeli postati dio tog formata. Pitali smo bismo li smjeli reći da bi se s naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio", rekao je Vučić na sastanku s predsjednicom Vijeća Federacije Valentinom Matvijenko.

 Putin i Vučić razgovarali su jučer dva i pol sata u Moskvi i potom održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je ruski predsjednik istaknuo kako Kremlj podržava teritorijalni suverenitet i cjelovitost Srbije, politički dijalog Prištine i Beograda i zajedničku odluku koja bude u interesu dviju strana, sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti  UN 1244.

 Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu željeli Amerikance u pregovorima, srpska strana tražit će da za stolom sjede i predstavnici Rusije "kako bi ti pregovori imali validnost", prenosi Hina.

 "Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu neovisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije govoriti, jer nismo imali zeleno svjetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo govoriti o tome", izjavio je Vučić.

 Srbijanski predsjednik predvodi državno izaslanstvo u trodnevnom posjetu Rusiji, a jučer je potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima i aneks sporazuma iz 2012. kojim se Srbiji omogućuje reizvoz ruskog plina.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Napadač na američko veleposlanstvo pismom se oprostio od obitelji
23.02.2018

U podužem pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli obitelj i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje osobne i političke stavove, prenose podgorički mediji.

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

SBF