Apoteke Sarajevo
bb

Decembarski Buybookov program počinje sutra u Sarajevu

11.12.2017
SARAJEVO, 11. dec 2017

Promocijom romana "Smrtova djeca" autorice Amile Kahrović-Posavljak u utorak, 12. decembra u Sarajevu počet će decembarski Buybookov program u okviru kog će biti predstavljene knjige Adise Bašić, Saide Mustajbegović i Ahmeda Burića te obilježena 21 godina rada te izdavačke kuće.

Svi programi bit će održani u knjižari Buybook u Sarajevu, a sa autoricama i autorom razgovarat će Kristina Ljevak, saopćeno je iz Buybooka.

- Amila Kahrović-Posavljak svojim romanesknim prvijencem vodi nas u srce traume i približava nam hiperrealizam tranzicijske distopije, ambijent kao stvoren za drobljenje nade, pa će i fraza o onima što tek zakoračuju u život voditi u kolektivno gubljenje tla pod nogama. Ako tu ima mjesta za budućnost, ona je takva da se do nje dopire kroz ušicu igle - napisao je, između ostalog, o romanu "Smrtova djeca" književnik i novinar Viktor Ivančić.

- O užasu koji nas je definisao i propasti koja je došla po nas, Amila Kahrović-Posavljak piše onako kako niko do sada nije pisao u postratnoj bh. književnosti. Ova knjiga bit će, između ostalog, gorki saveznik na putu prihvatanja činjenice da cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje. O ratovima nakon kojih djeca umiru, zbog nesretnog slučaja, ubistva, samoubistva ili života, o jednom sarajevskom naselju, smrti kao muškom principu i nedovoljno lijeka za sve naše traume 12. decembra u Buybooku govorit će Amila Kahrović-Posavljak - navodi se u saopćenju Buybooka.

Tri dana kasnije, 15. decembra nakon Bookstavovog predpremijernog predstavljanja, s autoricom Saidom Mustajbegović razgovarat će se o njenoj knjizi priča "Kuća bez krova".

O tradiciji kao inspiraciji, bremenu ženskog nasljeđa, nužnosti a ne izborima kojima je žensko iskustvo definisano i jednom specifičnom jeziku kog pomno istražuje i u prozi koristi, razgovarat će se sa Saidom Mustajbegović 15. decembra .

Posljednja promocija u 2017. godini bit će održana 22. decembra i posvećena je romanu "Tebi šega što se zovem Donald?" autora Ahmeda Burića.

- S Ahmedom Burićem bit će upriličen razgovor o "nama", onima kakvi smo nekada bili i o nama današnjim koje je iskustvo rata i godina nakon njega trajno definisalo, te o hronici našeg nečinjenja i posljedica činjenja koja se nalazi iza korica s njemačko-jugoslovenskom zastavom i koja ostavlja utjehu da, kad je već svakako ovako kako jeste, onda je dobro što ponajbolji od nas imaju dara da o tome i najbolje napišu - ističe se u saopćenju.

Sve knjige zainteresirani mogu pronaći na Buybookovim prodajnim mjestima a na dane promocije mogu ih kupiti po promotivnim cijenama.

U utorak, 26. decembra bit će obilježena i 21 godina rada Izdavačke kuće Buybook.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.