Brinemo za okoliš
posj

Predstavnici 'Blidinja' posjetili turističke destinacije u Njemačkoj

08.12.2017
SARAJEVO, 8. dec 2017

Predstavnici općina Posušje i Jablanica, JU "Park prirode", te turističkih subjekata i udruženja koji djeluju na području Parka prirode "Blidinje" boravili su koncem novembra u posjeti turističkim destinacijama i zaštićenim područjima u Njemačkoj gdje su se u okviru EU ProLocal programa upoznali s razvojnim konceptima tih destinacija i turističkim ponudama.

U razgovoru s turističkim djelatnicima i okolišnim stručnjacima učesnici te studijske posjete su se upoznali o trendovima u ekoturizmu, specifičnim rješenjima upravljanja zaštićenim područjima, klasterizaciji i upravljanju destinacijom, te različitim modelima finansiranja i marketinga. Osim toga, studijska posjeta je doprinijela i umrežavanju i jačanju poslovnih odnosa između učesnika.

U narednom periodu oni će intenzivno i koordinirano raditi na realizaciji niza aktivnosti kako bi inicirali promjenu ponašanja u vezi zbrinjavanja otpada, uveli nove turističke ponude ili dodali vrijednost postojećim.

EU ProLocal već drugu godinu radi na jačanju konkurentnosti turističke destinacije Blidinje koje je značajan segment turističke ponude u Hercegovini. Riječ je zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH vrijedan 13 miliona eura od čega devet miliona eura finansira Evropska unija, a kojeg implementira GIZ, saopćeno je iz te organizacije.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tur
Na Sajmu turizma u Beogradu predstavljena turistička ponuda Hercegovine
23.02.2018

Na ovogodišnjem sajmu BiH je predstavljena na zajedničkom štandu, koji uz turističke zajednice iz BiH, okuplja i nekoliko reprezentativnih turističkih agencija iz BiH.

par
Pariz privukao rekordan broj turista u 2017.
23.02.2018

Za Pariz je 2017. godina, kada je riječ o stranim posjetiteljma, bila najbolja u najmanje posljednjih deset godina, javlja agencija Reuters, a prenosi SEEbiz.

ug
Pojašnjenja o primjeni zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
22.02.2018

Sve dodatne informacije vezane za kategorizaciju moguće je dobiti na web stranici www.fmoit.gov.ba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

SBF